neljapäev, 17. veebruar 2011

Valimistulemus kiirem, kas ka õigem?


Heimar Lenk, kandidaat Riigikokku Nr. 702

Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul lubab, et 6. märtsil toimuvate riigikogu valimiste tulemuse selgumise kiirusele pannakse valimispäeva õhtul erilist rõhku.
„Lihvime töökorraldust ja jagame paremat praktikat selleks, et ühiskond saaks ikka enne magamaminekut hääletustulemuse teada,“ ütles ta "Aktuaalsele kaamerale" ja lisas, et
kõik jaoskonnad saavad sel korral plastikust valimiskastid, mis suletakse spetsiaalsete turvaplommide ja -kleepsudega. Valimiskorralduse usaldusväärsuse tõstmiseks tulevad turvaelemendid ka hääletussedelitele. Kasutusele tuleb aknajoonlauad, millega saab valija käest väga täpselt allkirja võtta.

See kõik on ju hea. Kuid Sibul ei räägi midagi sellest, kuidas käib hääletustulemuste üle andmine. Kui näiteks Lumememme vallast saadab nooruke blondiin valimiskomisjoni sekretärineiu Oravapartei 300 poolthääle asemel Tallinna poole hoopis 350 häält, kas keegi seda märkab. Mitte mingil juhul. Enne kui mõni kontroll tuleb ja hakkab protokolle arvutiga võrdlema. Aga seda reeglina ei juhtu.

Kesknädala ajaleht tõestas eelmiste valimiste ajal suuri rikkumisi Räpinas, kuid midagi ei järgnenud. Eurovalimiste ajal tõestas Keskerakonna komisjon, mille liikmeks ise olin, tõsiseid rikkumisi Palupera vallas. Ja mis siis, öeldi valimiskomisjonis. Mitte midagi. Mingit kordusvalimist ei tehtud ja nii jäidki keskmehed 6 häälega kolmandast kohast Europarlmendis ilma.

Tegin ise arupärimise Heiki Sibulale, kuid mingit sisulist vastust temalt ei saanud. Paljud veel mäletavad, missugune segadus oli eelmiste Riigikogu valimiste ajal keskkomisjonis tulemuste kokku lugemisel.  Erakonnad tähistasid mitut võitu järjepanu, enne kui päris tõesed andmed saabusid. Mitu tundi võttis aega.

Küsisin tookord, et kes need arvutifirmad on, kes sellist praaki toodavad. Mulle seda ei öeldud. Avalikkus ei tea tänase päevani, milline firma häältelugemise keskomisjoni teenindab. Nii, nagu ei tea me, missugune ehitusfirma Pronkssõduri teisaldas. Ainult punasest kraanast on räägitud. Väga tahaks teada, kes siiski hääled lõplikult kokku lööb. Tahaks teada, kui suur see kontroll patsiga poiste kõrval on. Aga me ei tea. Tegelikult on ju arvutikeskuses imelihtne häälte arvu võltsida. Pole kuulnud, et erakondade esindajaid sinna kontrollima minna lubataks. Väga tahaks teda, kui tõesed need valimistulemused, mis rahvale teleekraanil välja hüütakse tegelikult on. Ma kardan, et me ei saagi teada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar