laupäev, 26. veebruar 2011

Parlament käib alla!


Heimar Lenk, kandidaat Riigikokku 702


Delfi küsis minu käest:
Kuidas on parlamendi töö arenenud nelja aastaga? Kas koostöö opositsiooni ja võimuerakondade vahel on läinud pigem konstruktiivsemaks või vastupidi?

Vastus: Kahjuks on parlamendi töö läinud tunduvalt halvemaks, kui veel X koosseisu ajal. Koalitsiooni ja opositsioonil koostöö sisuliselt puudub. Reeglina opositsiooniga ei arvestata ja ükski nende seadusparandus naljalt läbi ei lähe. Põhjendatakse, et sama idee on juba kasutusel mõnes lähiajal valitsuse poolt esitatavas seaduseelnõus endas.
Kui meenutan, siis võin nimetada vaid ühe väikese seaduseparanduse, kus koostöö toimis. Selle seadusparandusega, nii öelda pikendadati maanteed kuni praamini. Ehk, et siis liiklusseadus kehtib ka praami peal. See oli saarlaste enda huvides ja nii Keskerakond, kui koalitsioonierakonnad suutsid ka kokku leppida.


Millised on olulisemad seadused, mis nelja aasta jooksul vastu on võetud?

Töölepingu seadus, pärismisseadus, omandireformiseaduse parandusesd, perekonna seadus. Kõik nad pöörasid senise üsna hästi töötava õigussüsteemi pea peale. Töölepingu seadus unustas töövõtjate huvid, pärimisseadus pani võlad pärijate õlule, omandireformi seadus lubab nüüd tagastada vara neile, kes selle eest kord juba hüvituse saanud. Perekonnaseadus pani abikaasad teineteise järel luurama, et kellel rohkem vara kogutud, et lahutuse korral selle endale saada.   

Suurim praak, mis nelja aasta jooksul riigikogus tehtud?

Eks ta ikka see soolise võrdõiguslikkuse seadus oli, mille külge keevitati kohaliku omavalitsuste valimiste kord ja suurendadati Tallinna Linnavolikogu 76 liikmeni. Loodeti, et nii kaotab Savisaar oma keskerakonnaga hääli. Juhtus aga vastupidi ja Tallinna linnapea tegi ajalooliselt rekordilise valimistulemuse.

Kuidas Teie hinnangul on arenenud riigiukogus aegade jooksul vahekord noorpoliitikud ehk broilerid versus nö mõtlevad poliitikud? Kas mõtlevaid päid on jäänud riigikogus vähemaks?

Mõlemaid on vaja. Broilerid ja ka arenevad ning mõtlevad poliitikud vananevad.  Kuid hoidku teavas Riigikogu mõne uue „äraostmatu“ eest. Minu meelest on Res Publica olnud meie parlamendi kultuuri esimesi lõhkujaid. Kõik suurem õigusalane praak on tulnud „äraostmatute“ käest, ka soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused. Nad on osutunud rohkem ostetavaiks, kui nii mõnigi orav.  

Mis on esimene asi, millega riigikogu uus koosseis peaks tegelema hakkama?

Lõpetama teerulli meetodi opositsiooni suhtes ja alustama konstruktiivset koostööd. Ilma selleta ei saa. Vastupidist ei kannata meie riik enam välja. Ressurss on ju lõpukorral. Nii materjaalne kui poliitilise võimekuse oma. Eesti on palju aega kaotanud ja nüüd tuleks tegemata jäänu tasa teha. Sotsiaalne rauhlolematus rahva seas aina küpseb. Valimiskampaania käigus veendud selles iga päevaga rohkem.   



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar