teisipäev, 8. veebruar 2011

Kas Eesti ei saagi Venemaa sõber olla?



Heimar Lenk, kandidaat Riigikokku Nr. 702

"Venemaa sõbrad on need, kes tahavad näha Venemaad demokraatliku riigina," vastas Kasjanov küsimusele, mida ta arvab paljude venekeelse Delfi kommentaatorite väitest, et Eesti kutsub külla kõiki, kes "ei armasta Venemaad". "Praegune Kremli võim ei tegutse Venemaa rahvuslikest huvidest lähtuvalt," lisas ta.

Selle lõigu eilsest kohtumisest Venemaa endise peaministri Mihhail Kasjanoviga tõi ära Delfi eestikeelne portaal. Arvatavasti Kasjanov ka nii ütles. Aga siis tekib keeruline küsimus, et Eesti ei saagi Venemaa sõbraks olla, sest me pole ju siiani Venemaad demokraatlikuks riigiks pidanud. Mõni Lääne suurmees on isegi naabreid paariariigiks nimetanud. Täna hommikul nimetati Venemaad kohaliku opositsiooni poolt ka veel maffiariigiks. Ma ei mäleta, et keegi eesti poliitikuist oleks väga kõva häälega kinnitanud, et ta loodab lähiajal Venemaad demokraatlikuna näha.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles eile, et tema meelest on: „Eestlased nii hõivatud Venemaa kui ohu nägemisega, et Venemaa kui võimalus jääb käsitlemata.“  No, kui nii suur oht, siis vaevalt, et demokraatliku riigi poolt. Aaviksoo lisas: „Kui Eesti ülesehitamine iseseisva ja oma julgeolekusse uskuva riigina on keeruline, siis veelgi keerulisem on rajada demokraatlikku riiki hiiglasliku impeeriumi vaimsetele varemetele.“

Nagu näeme, on olukord rohkem kui keeruline. Kas siis usume Venemaa demokratiseerumisse, või ei usu? Kui usume, siis kelle poolt selle demokraatia sünnitamist Venemaal ootame. Kas peaminister Putini, president Medvedjevi või kellegi kolmanda poolt. Kasjanovi poolt? Kui nii, siis oleme naaberriigi opositsiooni toetajad ja ametliku Moskvaga häid suhteid loota ei saagi. Aga kui me ei usu Venemaa muutumist demokraatlikuks riigiks, siis ei saa me ekspeaministri sõnul ka Venemaa sõber olla.

Ehk lähtuda Aaviksoo pragmatismist, mis teda enne valimisi Kagu-Eestis ringi sõites on haaranud. Igal kohtumisel räägib ta suhete parandamisest Venemaaga. Varem ei rääkinud, nüüd häälte kaotamise hirmus räägib, sest Lõuna-Eesti talumees ja ettevõtja ootavad juba ammu suhete paranemist idanaabriga. Saaks sibulad jälle Pererburi turule ja liha Moskva poelettidele sõidutada. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar