laupäev, 19. veebruar 2011

Pensionärid jälle valimistel jalus

Heimar Lenk, kandidaat Riigikokku Nr. 702

Lausa hämmastav, milline ahnus lööb meie nooremapoolsete suurettevõtjate mõttelaadis ja sõnapruugis välja.Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis on mures, et kulutused pensionidele ainult kasvavad ja need hakkavad sööma järgmise nelja aasta riigieelarveid.  Ja mis siis, küsin ma?

Küll on tore, ütleksin veel juurde! Eelarved tehaksegi inimeste tarvis ja see, et kaasaegne põlvkond elab kauem kui eelmised, on üks vahva asi. Kas pole mitte aastasadu unistanud inimkond pikemast elust? Nüüd, kus saja aastane eluiga üsna reaalseks saanud, nutab Kriis, et vanaema peale kulub liiga palju raha.

Mina tahaks Kriisi ja tema liidu liikmete käest hoopis teist laulu kuulda. Ja nimelt! Miks on eesti ettevõtluse areng kahekümne aasta jooksul nõnda nigel olnud? Miks on eesti ettevõtjad nii ahned? Miks juhtub ikka nii, et kui täna loed Äripäevast säravat edetabelit paremate ettevõtete kohta, siis võid juba ette kindel olla, et oma kolmandik edukaist ärimeestest aasta pärast mõne maksupettuse või sulitembuga  sama lehe esiküljel ära trükitakse. Kriis võiks rohkem arutleda selle üle, miks Eesti tööstus oma tootlikkuselt Euroopa viletsamate hulka kuulub.

Hoopis ettevõtluse efektiivsus ja ettevõtjate ausus võiks meil suureks valimisteemaks tõusta. Kuidas tõsta tööviljakust? Selles peaks olema ettevõtjate põhiküsimus? Riigi ja seadusandluse osa ettevõtluse- ja ärikliima loomisel peaks valimiseelsel perioodil arutluse alla tõusma. Aga meie oigame, et küll on häda, et  ema ja isa, vanaemast rääkimata liiga kauaks elavate kirja jäänud. Lihtsalt piinlik, härrased ettevõtjad!  

Kriis peaks ju teadma et kasvanud on ainult neid toetatava oravate loodud emapalk! Teised pensionid on juba teist aastat paigal, kuigi inflatsioon on sealt juba 10% ära närinud. Tööandjate unistus on pension muidugi ära kaotada sest nende liikmed on omale soojadel maadel pensionisambad ammu valmis pannud. Aga millal tööandjad omale normaalselt palka hakkaksid maksma, kust tuleks ka riigile maksuraha? Seni susserdatakse ju suuremalt osalt ainult dividendidega.

Viimased polnud minu sõnad. Nii arvas üks minu mõttekaaslane Delfi portaalis.
Kriis, rõõmustab, et kurikuulus tööandjate manifest kajastub valimisprogrammides hästi.
Tööandjad soovivad, et valimisprogrammides väljenduks selgemalt üksikud toetusmeetmed ettevõtlusele. Kuid küsin. Kui palju on seal töötajatele mõeldud? Kui üks erakond välja arvata, siis peaaegu mitte kui midagi. Põhiküsimus ikka, kuidas ise toetusi saada.

Aga kuidas saada paremat töömeest? Kuidas teda kasvatada, õpetada? Selle üle tööandjate manifesti autorid mõtteid ei mõlguta. Nemad peavad enne valimisi nõu, kuidas väiksemat pensioni maksta. Erakond, kes selle välja mõtleb ja ellu viib, saab ka suurettevõtjate hääled ning toetusraha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar