kolmapäev, 16. märts 2011

Miks vaesed valisid rikkaid?




Eks me imestame ise ka selle üle. Nüüd lisas Õhtuleht  loole värve juurde, tsiteerides sakslaste ajalehte Die Welt, kus imestatakse, et kuidas Eestis toetati valimistel majanduskriisi autoreid ja seejärel suurteks kokkuhoidjateks muutunud paremparteisid.

Ka mina imestan selle üle. Teinud Kagu-Eestis läbi massivse valimiskampaania, mille käigus kohtusin vähemalt viie tuhande valijaga, jäi mulje, et kogu rahvas oleks nagu peavoolu meedia poolt viirusega nakatatud. Tööpuudus, väike palk ja kõrged hinnad oleksid valimiskampaania ajaks justkui unustuse hõlma vajunud. Isegi pensionärid unustasid viletsa pensioni ja andsid hääle sellele, keda televisioon soovitas. Telereklaam läks nii agressiivseks, et vastu polnud jõudu seista. Kui ikka hommikust õhtuni erakanalid Reformi ja IRLi taevani kiidavad ja Edgarit maa sisse tambivad, siis läheb valijal väga raskeks omaenda mõtlemisele kindlaks jääda. Ja kui rahvusringhääling Mikserist päevast-päeva inglipoissi voolib, siis jääb maainimese valik päris kitsaks. Lisame siia E-hääletuse võltsimise võimaluse ja saamegi tulemuse, mille üle sakslased käsi laiutavad. Imestavad, sest nemad vist veel natuke mõtlevad.  

Meie sumokuulsus Baruto ütles Vikerraadios tähelepanuväärsed sõnad jaapanlaste kohta, kui temalt küsiti, et kuidas kohalik elanikkond teab, mida loodusõnnetuse ajal teha? Vastu oli umbes järgmine: jaapanlased teevad nii, nagu meedia ütleb. Kui öeldakse, et tuleb toiduaineid osta, siis ostetakse, kui meedia ütleb, et tarbekaupu tarvis osta, siis jaapanlased ka ostavad.

Mina küll ei taha, et eestlased taas nõnda sõnakuulelikuks muutuvad. 700 aastat olime ju. Vaid Jüriöö ülestõusu võime vastuhaku näiteks tuua. Vene aja lõpus ja Laulva revolutsiooni ajal saime pisut iseseisva mõtlemise oskust juurde, kuid nüüd kipub see taas kaduma. Väga kahju, kuid valimised seda tõestasid.
     

16. märtsi Õhtuleht: Saksa konservatiivses ajalehes Die Welt Eesti riigikoguvalimiste kohta ilmunud artikli järel on vaid üks lugejakommentaar: "Tõepoolest väga ebatavaline!"
Sedasama mõtet kannab ka kogu artikkel. "Majanduskriisist, kuni 14protsendilisest majanduslangusest, palgakärbetest ja suurest tööpuudusest hoolimata jäävad kokkuhoiukomissarid ametisse," kirjutab Saksa suurväljaanne peaminister Andrus Ansipi valitsuse tõenäolise püsimajäämise kohta ja küsib: "Kuidas on see võimalik?" Artikli autori Gerhard Gnaucki hinnangul oleks Eestis kasutatud kokkuhoiumeetmed teistes riikides põhjustanud pigem tänavalahinguid, kuid Eestis võitsid valitseva koalitsiooni parteid parlamendis hoopis kohti juurde. "Baltlased on suure taluvusvõimega endised nõukogude inimesed. Neil on seljataga raske minevik... Kindlustunne, vabadus ja rahvuslik sõltumatus on neile võib-olla tähtsamad kui kellelegi teisele Euroopa Liidus."
Saksa väljaanne näeb Eesti võimuparteide ees kahte lahendamist vajavat põhiülesannet. Esiteks oleks vaja peatada elanike väljaränne ja teiseks integreerida venelased Eesti ühiskonda. Die Welti andmeil on Eestist teistesse ELi riikidesse tööle läinud ligikaudu 100 000 inimest, mis on paraku hakanud kahjustama peresidemeid.

Lisan siia mõned mõtteavaldused 16. märtsi Õhtulehe kommentaariumist:
Arvamus, Jumal küll,kui õnnelikud me olime, kui saime kätte oma vabaduse.Aga kahjuks ei osanud ja oska me selle vabadusega midagi peale hakata. Juba algusest saadik on ülesehitamine longanud.See varakapitalism võttis ka arunatukese.Suur saamahimu ja kadedus ajas rahva marru.Meie seadusi on tehtud vigaselt.Ja muidugi suuresti tänu sellele,et valitsema pääsesid väga ebapädevad mitteaatelised inimesed mingite parteide varjus,kes on Eestimaa maha müünud ja oma inimesed kodunt minema ajanud ja siinolijad näljapajukile pannud. .Valimisseadus on esimene asi,mis tuleks muuta ja kiiresti,et oleks veel midagigi päästa.Aga meie siiajäänud rahvas on passiivne ja rumal.Ja seda rumalust oskavad rikkad ära kasutada.Aga on veel inimesi,kes tahaksid meie maad päästa.Üksikkandidaadid ja EIP ärge andke alla-ükskord me võidame niikuinii! Jõudu ja ühendage oma jõud!

Joonas, 13:26, 16. märts, 2011Ebasobiv kommentaar .Eesti edulugu põhines ju tohututel laenudel. Seda anti eraisikutele ilma igasuguse tagatiseta ja nüüd ollakse hädas. Kahjuks hakkasid paljud seda edulugu kasvanud SKT näol, mis tuli mitte tootmisest, vaid raha pööritamisest. Nende seas oli isegi elu hammasrataste vahele jäänuid. Kord küsiti prügikasti sisu sobravalt asotsiaalilt, keda ta valimistel valib. Vastus oli, reformierakonda. See on tõestisündinud lugu. Nii kaugele suudeti ajupesuga minna. Sellist valimiste tulemust ei suuda uskuda väga paljud inimesed ja mitte ainult Saksamaal. Pretsedenditu lugu. Ju oli oma panud ka e-valimistel ja et maal elavatelt vanuritelt võeti ära võimalus hääletada. Kasti kojukutsumiseks tuli esitada kirjalik avaldus. Kuidas see aga valimisjaoskonda jõuaks, sellele ei vastatud, kui külas pole ainsatki postkasti.

"Tüüpiline Eestlane" on veel ohmakam kui indiaanlane. Indiaanlane astub 10 x reha otsa ennem kui oma veast aru saab. Eestlane aga jääbki reha otsa astuma ja on veel selle üle ise ka õnnelik kah. See on ju lausa rahvuslik katastroof. Ehk teisisõnu ise vireleb puruvaesuses, maksab suurimaid makse ja on üldse vaeseim kodanil EL, aga valib ikka parteid kes selle kõik talle orgunninud on ja on ise selle juures ka õnnelik, ehk reporteri küsimusele vastates ( millist erakonda valisid ? ) lähevad "eestlesel" silmad särama ja rind kummi ja ta teatab uhkusega hääles, et ikka reformi valisin. Sellisest käitumisest ei saa aga mitte ükski selgelt mõtlev inimene aru, ükskõik mis rahvusest ta on. Selline arusaam lömitamisest on omane vaid "tüüpilisele eestlasele".

Minu arust on eestlased lihtsalt poliitika koha pealt väga ükskõiksed ja seepärast ka rumalad. Minu vanaema on kuri, et arstiabi on vilets ja sotsiaalset turvatunnet pole absoluutselt, aga valis ikka reformi, sest mingi mees sealt oli sümpaatne. Vähesed valijad analüüsivad erakondade tegevust. Valitakse inimesi, mitte erakondade poliitikat. Seega põhjus pole meie kannatlikkuses, vaid ükskõiksuses ja rumaluses. Nõuka aeg kasvatas meie kannatamise piiri, aga muutis meid ka väga ükskõikseks poliitika suhtes, sest seal polnud midagi tõsiselt võtta. Nüüd läheb edasi sama mentaliteet ja kaevame muudkui oma riigile ja endale ükskõiksusega auku.

1 kommentaar:

  1. Ega suurt eestlased ei mõtle vaid tegutsevad. Siis kisavad, et seda vähe ja teist vähe.
    Annan teada mis moodi Ansip viib Eesti viie rikkama riigi hulka euroopas. Tal 11 aastat aega vaesed inimesed välja suretada ja järele jäävad rikkad. Niisuguse hinnaga ollaksegi viie hulgas.
    E-valimised tuleks ära kaotada siis on vähem võltsimise vöimalusi. E-valimisel antud hääl läheb kaduma üsna suure tõenäosusega. Neid on võimalik kellelegi sobivasse suunda keerata.
    On veel mõtlevaid inimesi, hääl läks EIP-le.

    VastaKustuta