laupäev, 26. märts 2011

Ansip ütleb, et raha pensionide tõusuks jätkub?


Seda on kena kuulda, et raha pensionitõusuks jätkub. Aga kas jätkub oravatel poliitilist tahet? Tahet elatusraha suurendada? Vaid mõni päev pärast valimisi öeldi valitsuse pressikonverntsil otse välja, et tõstetakse jah pensione, aga vaid 3-6% ja sedagi alles aasta pärast. Kui arvestada, et tänavu elatusraha ei kasva ja eelmisel aastal tõsteti seda kolm korda vähemas mahus, kui lubatud, siis tekib küsimus, millest vanarahvas elab. Hinnad on ju vahepeal tõsnud oma paarkümmend porotsenti, energiale isegi kolmandiku ja mõnede toiduainete osas kuni 80%.

Mina igatahes kahtlen, et valitsusjuhil oleks suur soov kallist raha pensionäride peale kulutada. Seni pole seda näha olnud. Kui valitsus nii käitub, nagu nädal tagasi istungil lubas, siis saavad vanemad inimesed järgmise aasta aprillis juurde vaid paarsada krooni! Aga sinnamaani on ju terve aasta oodata, kuid hinnad üha tõusevad.

Huvitav, et eakate poliitika on Reformierakonna ja IRL-i valitsemisprogrammis peaaegu olematu. Midagi konkreetset seal öeldud pole. Isegi mitte umbkaudseid numbreid pole välja toodud. Vaid väärika vananemise eest lubab järgmine valitsus seista.  

Täna peale Reformmierakonna volikogu rääkis Ansip, et praegused majanduse kasvunumbrid on head, kasvuprognoosid vaid tõusevad ning kui pensioniindeks suureneb, tõuseb järgmisel aastal ka pension. Pensionitõusu suurusega ta spekuleerima ei tahtnud hakata, ent raha taha tema sõnul kindlasti asi ei jää. Väga kahtlane, kui peaminister ütleb, et raha on küll, kuid ta ei oska öelda kui palju sellest vanarahva arvele võib kirjutada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar