laupäev, 19. märts 2011

Pensione peaks tõstma. Erakorraliselt!


Alles üleeile kommenteerisin Ansipi valitsuse üllatuslikku avaldust, et pensioniindeks jääb sel aastal samaks, mis tähendab, et pensione ei tõsteta üldse. Reformierakonna massiivse valimiskampaania taustal, kus peaminister sisendas teleekraanil stoilise rahuga vanainimestest valijaile, et ärgu viimased muretsegu, nende tulevik on kaitstud, mõjub teade lausa irooniliselt. Hinnad kihutavad galoppis ülespoole, elukallidus tõuseb tundidega ja siis äkki kuuleme, et pensione ei kavatse sel aastal keegi kõrgemale nihutada. Eelmisel aastal tõusid nad lubatud 15% asemel vaid 5%, mis jäi hinnatõusule kõvasti alla.

Kuidas vanem põlvkond nüüd hakkama peaks saama? Seda Reformierakond ja IRL enam ei aruta. Uue kabineti moodustamiseks saadi hääled ju kätte. Suur hulk ka kergeusklikelt pensionäridelt.

Tegelikult tuleks sel aastal küll väikenegi pensionitõus ära vormistada. Leevendaks vanarahva jaoks pisutki hinnatõusu hädasid. Kuid loota sellele muidugi ei maksa. Rikaste valitsus vaeseid i mõista. Vaestele jäeti vaid rõõm rikkaid valida.  

Vastne Riigikogu liige Viktor Vassiljev ütles, et erakorraliselt suured hinnatõusud peaksid tooma ka erakorralise pensionitõusu. Sel nädalal avaldatud Eurostati uuringu kohaselt oli Eesti hinnatõus eurotsooni liikmesriikidest oma tempolt teisel kohal, jäädes alla vaid Rumeeniale.

Veebruaris saavutatud teine koht ei tule üllatusena.  Eesti on hinnatõusu rattas jooksnud juba liiga kaua, inimeste toimetulekule on saabumas kriitiline piir. Riik ise ju vaesemaid Euroopa Liidus.

Eriti suure löögi on saanud just eakad. Väga paljudel Eesti pensionäridel kulub enamik sissetulekust ära elementaarsele tarbimisele ja sugugi mitte seepärast, et tarbitaks liiga palju. Ei. Lihtsalt elu on liiga kallis. Toidukaup, toasoe, ravimid – luksuslikult kallis hädavajadus.

Parempoolsete valitsus on öelnud, et nemad maksupoliitikat ei muuda, kuid pensione lubasid igal juhul tõsta. Praegu on antud välja veksel pensionitõusuks 2012. aastal, kuid reaalne vajadus nõuaks küll mõningast tõstmist ka sel aastal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar