pühapäev, 20. märts 2011

Maailmasõda on ju alanud!?


Ühel pool Liibüat rünnanud Prantsusmaa, USA, Suurbritannia,  Kanada ja Itaalia Liitlasväed ning teisel pool Venemaa koos Hiinaga. Ainult see sõda ei käi Euroopas, nagu II Maailmasõda vaid meist kaugel mandril. Seni vaatame meie teda vaid televisiooni kaudu. Kuid! Iraagi sõja algusest saadik ei ole liitlasväed ühegi kolmanda riigi vastu sedavõrd suurt sõjalist jõudu kasutanud.

Pühapäev 20. märts 2011, 08:29 Delfi uudis:
Liitlasväed pommitasid Tripolit ja Gaddafi punkrit, Liibüa teatab 48 hukkunust.
Liibüa armee Gaddafile lojaalsed väeosad vastasid rünnakutele pealinna kaitsvatest õhutõrjerelvadest, vahendas BNS uudisteagentuuri AFP.Liibüa riigitelevisiooni teatel sai laupäeva õhtul alanud lääneriikide õhulöökides surma vähemalt 48 ja vigastada 150 inimest; USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa on terve öö pommitanud Muammar Gaddafi režiimi rajatisi.Prantsusmaa sõjalennukid hävitasid laupäeval neli Liibüa valitsusvägede tanki ning USA ja Briti sõja- ning allveelaevadelt tulistati enam kui 20 erineva sihtkoha pihta kokku üle 110 Tomahawk-tüüpi tiibraketi. USA riikliku julgeolekunõukogu kõrge ametniku teatel on Liibüa valitsusvägede õhutõrjesüsteemid "tõsiselt rivist välja löödud".
Gaddafi vägede õhutõrjeliinide vastu suunatud operatsioonist võtab osa viieliikmeline koalitsioon, kuhu kuuluvad peale Prantsusmaa, USA ja Suurbritannia ka Kanada ja Itaalia. Liitlased leppisid laupäeval Pariisis kriisitippkohtumisel kokku, kuidas jõustada ÜRO Julgeolekunõukogu neljapäeval vastu võetud resolutsioon Liibüa lennukeelutsooni kohta.
ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas neljapäeval kehtestada Liibüa kohal lennukeelutsoon ja võtta vägivalla peatamiseks tarvitusele "kõik vajalikud meetmed".
Hiina ja Venemaa võimud avaldasid kahetsust lääneriikide pommirünnakute suhtes Liibüale.
Hiina välisministeerium väljendas täna kahetsust liitlasvägede õhurünnakute pärast Liibüale ja märkis avalduses, et seisab rahvusvahelistes suhetes vastu igasugusele jõukasutamisele.

Siit ka küsimus, kas seda uut sõda oli tarvis? Mäletame Iraagi ründmist, mida õigustati USA luureandmetega, et Husseinil olevat olnud võimas ja ohtlik keemiarelv. Hussein poodi üles, kuid keemiarelva ei leitudki. Kuid asi oli tehtud ja Iraagi rikkust hakkasid laiali kandma Lääne suurfirmad.

Aga Jugoslaavia? Kososvo tehti mõnes piirkonnas maatasa. NATO väed pommitasid teda poolteist kuud järjest. Surma sai üle poole tuhande inimese. Ja pärast sõda anti linnade ülesehitamise tellimused põhiliselt USA ja teiste lääneriikide suurfirmadele, millised teenisid miljardilisi kasumeid. Selleks oli siis vaja sõda?

Lisan mõned Delfi lugejate kommentaarid:

Gaddafi ju kinnitas, et prantsuse president sai oma valimisrahad tema käest. Et võlgu mitte tagasi maksta, on kindlam võlausaldaja kasti lüüa.
Teisalt: mis lennuala on Gaddafi punker? ÜRO ju lubas vaid lennukeeldu kontrollida?
Kui Saddami puhul oli tegemist otseselt USA presidendi ja maailma petmisega (otsiti keemiapomme, mida jänkid ise lahkelt jaganud olid), siis Liibüa puhul provotseeriti ise ja nüüd minnakse lihtsalt jõuga peale.
Mõni. Pärast liitlaste pommitamisi on seal näljaseid märksa rohkem kui enne. Ja nafta hakkab kuuluma jänkidele. Tuletaks meelde, et ajal, kui meite esivanemad pidid rohuga "pühkima", tegelesid araablased juba astronoomiaga. Miks eelistame kasutada just "araabia", mitte "rooma" numbreid?
USA. Ameerika uusasukad hakkasid uut maailma väga armastama. Ainult need indiaanlased rikkusid pildi ära. Tulid seega maha nottida.Tänapäeval armastavad jänkid väga Iraaki, Afganistani. Nüüd ka Liibüat. Ainult et neid araablasi on seal väheke palju. Järelikult pommid appi.
Ma ise ei ole Koloneli poolt aga olen kategooriliselt vastu välisjõudude sekkumisele. Ajalugu on näidanud, et selline käitumine edu ei too. Ning pean seda sekkumist ka ebaseaduslikuks. Kui selline käitumine võetakse ette ühe riigi vastu, peab selle käitumise ette võtma ka teiste represseerivate ja diktaatorlike riikide vastu. Miskipärast arvan, et seda ei juhtu.
Kolonel ütles, et ta ei kavatsegi kuhugi kaduda. See, et Tripolit pommitatakse ei tähenda veel lõppu. Kui tuletame meelde, siis Kosovot pommitati NATO poolt u 72 päeva. Human Rightsi andmetel suri kuni 528, mis on knnitatud. Mida kauem Kolonel vastu peab, seda soodsam talle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar