neljapäev, 24. märts 2011

Pensionärid said jälle petta!


Kuigi paljud vanema ealistest andsid hääle just Ansipile ja tema meeskonnale. Paistab, et pärast valimisi see enam ei loe. Hääled käes ja vanarahvas unustatud. Koalitsioonileppest on pensionärid lihtsalt kadunud. Seda vaatamata valimiskampaaniale, kus Ansip ei väsinud kordamast, et pensionärid ärgu tuleviku pärast muretsegu. Nüüd on muretsemiseks põhjust küllaga. Eakate poliitika on Reformierakonna ja IRL-i valitsemisprogrammis peaaegu olematu. 
Ma toon need kohad välja, mis mul koalitsioonileppest eakate kohta leida õnnestus:

Väärtustame riigi hea majandusarenguga kaasnevaid kõrgemaid sissetulekuid, tegelikele vajadustele vastavaid inimväärseid toetusi ja väärikat vananemist
Stabiilne pensionitõus:
a. pensionitõusu eelduseks on aruka ja konservatiivse majandus- ja rahanduspoliitika jätkamine, mis kindlustab majanduskasvu ning uued töökohad;
b. väärtustame sotsiaalselt aktiivset elu, mis tagab pensionile jäädes suuremad sissetulekud ning loob kõigile võimaluse töötada nii kaua kui ise soovitakse.
Eakatele suunatud teenuste arendamine: tagame eakatele paremad hooldusravi ja koduõenduse võimalused. Demograafilisest seisundist tulenevalt eelistame rahastada hooldusravi ennaktempos ning rajame igasse maakonda kaasaegsed hooldusravikeskused.

See on ka kõik. Vähemalt mina vanainimestele pühendatud punkte, rääkimata peatükkidest rohkem ei leidnud. Ja ometi andis suur osa eakaid oma hääle just valitsusliidu erakondadele. Lootuses, et pensione peagi tõstetakse. Vaid mõni päev pärast valimisi öeldi valitsuse pressikonverntsil otse välja, et tõstetakse jah pensione, aga vaid 3-6% ja sedagi alles aasta pärast. Kui arvestada, et tänavu elatusraha ei kasva ja eelmisel aastal tõsteti seda kolm korda vähemas mahus, kui lubatud, siis tekib küsimus, millest vanarahvas elab. Hinnad on ju vahepeal tõsusnud oma paarkümmend porotsenti, energiale isegi kolmandiku ja mõnede toiduainete osas kuni 80%.

Kui valitsus nüüd nii käitub, nagu nädal tagasi istungil lubas, siis saavad vanemad inimesed järgmise aasta aprillis juurde vaid paarsada krooni! Aga sinnamaani on ju terve aasta oodata. Kas pole kohutav? Kuidas ikka valimistel osatakse pensionäre petta!

    

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar