teisipäev, 8. märts 2011

Kas valimistulemusi võltsiti?

Vägisi niisugune tunne jääb. Eriti kui arvestada, et ligi kaks tundi oli valimiste ööl eletroonika hoopis rivist väljas. Tõepoolest, kas sellega seoses, ei võinud keegi patsiga poiss tulemusi vaikselt muuta. Kes seda pärast kontrollis. Pealegi pole arvutite juures vaatlejaid. Kui juba komisjoni esimees Sibul ise teleekraanil tunnistas, et teda arvutite juurde suurt ei lasta ja tema juhtunu põhjusi ei tea. 

Aga kes kontrollib valdadest saadetud tulemuste õigsust? Kui keegi kantselei neiu lööb lihtsalt kogemata Tallinna poole minevasse meilisõnumisse oravate 56 poolthääle asemel kogemata 156 häält sisse. Kas keegi seda kohaliku paberiga võrdleb? Aga kas mina saan kontollida, mitu elektronvalimiste häält IRLle Valga linnas anti? Keskserveri juures on aga valeandmete sisestamine ehk kõige lihtsam. Lasnamäelt   mõnele keskmehele tulnud 450 hääle asemele läheb arvutisse 260 häält. Kes konrollib, et seda ei juhtuks.  Kui ka midagi välja peaks tulema, öeldakse, et inimlik eksitus.  

Arvan, et selle teene maksumus oleks üsna suur summa, millest loobuda oleks ka ausal inimesel raske. Aga palju meil ausaid on? Mõnele erakonnale pole aga sama summa üldse mainimist väärt. Eriti, kui sellega valimisvõit tuleb. Küsin. Millega minu konstruktsiooni ümber võiks lükata? Oma variandi tõestuseks lisan Delfis rippuva lugejakirja.




Delfi
lugeja, 08.03.2011 10:12

Arvutasin välja: e-hääletuse ja tavahääletuse toetuste erinevuse. Tulemused on julmad. E-hääletus on ikka võimas relv valitsuse käes. Pole realistlik, et erinevused e- ja tavahääletuse juures erinevad nii palju valitsuserakondade kasuks (+17.7 ja +14.5) ja Keskerakonna kahjuks (-47.5%). Samas on SDE puhul erinevus minimaalne (+3.4%). Muude kandidaatide puhul kisub erinevuse e-hääletuse kahjuks arvatavasti valimisrakenduse viga, mille pärast ca 2.5 % kasutajatest ei näinud üksikkandidaatide nimekirja lõppu.

Seega tuleb välja: kõige läbipaistmatum osa valimistest, e-hääletus, määras valimiste tulemused. Poleks e-hääletust, võitnuks Keskerakond. Nii suur erinevus pole enam põhjendatav arvutikasutaja profiili erinevusega tavavalija omast. Mina teen siit enda jaoks järelduse, et valimistulemused võltsiti. Järeldagu teised, mida ise tahavad.

Tulemused ise:

Kesk (e-hääletus): 9.9 %
Kesk (tavahääletus): 27.7 %
Kesk (kahe hääletustüübi erinevus): -47.5 %

Ref (e-hääletus): 36.9 %
Ref (tavahääletus): 25.8 %
Ref (kahe hääletustüübi erinevus): +17.7 %

IRL (e-hääletus): 25.4 %
IRL (tavahääletus): 18.9 %
IRL (kahe hääletustüübi erinevus): +14.5 %

SDE (e-hääletus): 18.0 %
SDE (tavahääletus): 16.8 %
SDE (kahe hääletustüübi erinevus): +3.4 %

Muud (e-hääletus): 9.8 %
Muud (tavahääletus): 10.7 %
Muud (kahe hääletustüübi erinevus): -4.2 %

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar