esmaspäev, 21. november 2011

Maaelu hääbub valitsuse tahtel?

Just nii see vist läheb! Mida päev edasi, seda rohkem veendud, et meie regionaalpoliitika pole mitte lihtsalt unustuse hõlma vajunud, vaid teda suretatakse sihikindlalt. Samasuguse sihipärase tegevusega hävitataks elu külas.

Riikliku aktsiaseltsi Eesti Post tegevus on selle kinnituseks. Juba on üle saja postkontori maal kinni pandud ja jutu järgi pidanuks suure kasumiga firma sellega piirduma. Aga ei! Taas ähvardab kaugete maapiirkondade postkontori võrgu kokku tõmbamine. Eriti halvasti käib jälle Kagu-Eesti käsi, kus kohalik elanikkond niigi üha kahaneb. Kuid külas, kus pole ei kooli algkooli, õiget kauplust, ei spordi ei puhkekohta, saa elu kaua kesta.

Kui ümberringi haigutavad vaid tühjade kortermajade klaasideta aknad, nagu Valgamaa Taheva valla Koikülas või kus puudub isegi pangaautomaat, nagu Võrumaa Haanja valla Ruusmäe külas, pikemaks peatumiseks noortel lusti pole. Arusaamatu, kus on võimul olevate erakondade regionaalpoliitika? Kus on hariduspoliitika, kui Koikülas pandi isegi algkool kinni?

Et neile küsimustele, kasvõi pealiskaudsedki vastust saada, esitasin täna peaminister Andrus Ansipile arupärimise kahe järjekordse küla suletavate postkontorite kohta.

Lisan arupärimise täieliku teksti:
 

Hr. Andrus Ansip
Eesti Vabariigi Peaminister

Arupärimine

Lp. Peaminister. Minu poole  pöördusid Võrumaa Haanja valla ja Valgamaa Taheva valla elanikud. Nad on mures oma kodukoha ja maaelu tuleviku pärast. Nende pöördumiste sõnul, on Eestimaal käimas protsess, kus riikliku poliitika tulemusena suretatakse elu ääremaade külades välja.

Kuigi riiklik aktsiaselts Eesti Post on juba sadakond postkontorit sulgenud, millega pidi ka protsess lõppema, selgub nüüd, et see nii ei ole. Minu poole pöördunud muretsevad Võrumaa Ruusmäe küla ja Valgamaa Koiküla rahvas. Mõlemas kohas on kavas järgmise aasta alguses postkontorid sulgeda. Külarahvas on meeleheitel, sest halveneb nende elu kvaliteet, mida juba praegu viletsaks peetakse, veelgi.

Mõlemas külas asuvad postkontorid piirkonnas, kus puuduvad alternatiivid postkontori teenustele. Külades pole ei pangaautomaati, ei ajakirjade-postmarkide müügiletti kaupluses. Koikülas suleti kahe aasta eest isegi algkool. Postkontori sulgemisega kaob lähedusest viimanegi riigiasutus ehk side riigiga. Siiani on postkontorid seda ülesannet jõudumööda täitnud. Paljud pensionärid saavad ka pensioni postkontori kaudu, sest postkontori teenustasu on kojutoomise tasust väiksem. Bussisõit on keskustesse kallis ja bussid liiguvad harva.

Lp. Peaminister! Postkontorite töö säilitamine nii Ruusmäel kui Koikülas on külaelu alles hoidmiseks hädavajalik, kuid kahjuks riik seda seisukohta ei jaga.

Sellega seoses on minul Teile alljärgnevad küsimused:

Miks eelistatakse riigiaktsiaseltsi Eesti Post ärihuve kõrgemaks, kui konkreetse maakoha arengut?

Miks järjekordse postkontori sulgemist kohaliku võimu ja elanikega ei arutata?

Eesti Post on sulgenud juba sadakond postkontorit, mille tulemusena on märgatavalt langenud nende piirkondade rahvastiku elu kvaliteet. Miks riik ei kaalu nende tõsiste sammude mõju kohalikule elule?

Kas valitsus on tundnud huvi nende valdade, kus postkontorid juba varem suletud, edasise käekäigu  kohta ja mõõtnud elu kvaliteedi langust neis kohtades?

Miks postkontorite sulgemise puhul maal, ei arvesta riik vallavanemate arvamusega? Valdavas enamuses on vallavanemad nende sammude vastu.

Kas valitsus on kasvõi kordki arutanud probleeme, mis tekivad kohapeal pärast järjekordse postkontori sulgemist?

Millise sõnumi saadaks  lp. Peaminister Ruusmäe ja Koiküla rahvale? Sõnastage see, palun! Ma meelsasti edastan Teie sõnumi kohalikule kogukonnale ja vallavanemale.            

Lugupidamisega Heimar Lenk
Kagu-Eestist valitud Riigikogu liige  

.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar