kolmapäev, 25. mai 2011

Reaalpalk langeb juba kolmandat aastat järjest

Kuigi keskmine brutopalk, ehk siis palk, mille välja teenime, kuid millest maksud maha võetakse, oli esimeses kvartalis 792 eurot (Saksamaal võrdluseks 2700 eurot) ja brutotunnipalk 4,87 eurot, on inimeste ostujõudu näitav reaalpalk on kaks ja pool aastat olnud languses.

See tähendab, et rahva elatustase langeb endiselt, kuigi valitsus ei hoia kokku ülistavaid sõnu kriisi lõppfaasi kohta. Samas kardavad asjatundjad majanduse uut võimalikku langust, ehk siis majandusteaduses nõnda nimetatud surnud kassi põrget, mis võib talvekuudel majanduse taas langusse viia. Kriiside puhul kipub selline järelnähtus ehk järellainetus tekkima.
 
Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 4,5% ja brutotunnipalk 2,3 protsenti, teatab statistikaamet. Brutokuupalk tõusis neljandat kvartalit järjest. I kvartali keskmist palka mõjutasid ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud. Keskmine brutokuupalk ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis 2010. aasta I kvartaliga võrreldes 3,2 protsenti. Samas ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud palgatöötaja kohta tõusid keskmiselt 57,9 protsenti. Keskmine brutopalk oli jaanuaris 749 eurot (11 723 krooni), veebruaris 785 eurot (12 284 krooni) ja märtsis 843 eurot (13 197 krooni).

Eelpool toodu puudutab tööl käijaid ehk neid õnnelikke, kel tööd on. Mis aga peavad tegema pensionärid, kelle pension pole ammu tõsnud, küll tõusevad kosmilise kiirusega hinnad?

Nagu ikka, toon asja illustreerimiseks ka mõned portaalide  kommentaarid:

To See 25.05.2011 09:43, 25.05.2011 12:04
On küll neid, kelle pension on ainult 200€ ringis - enamus neist maal elavatest, kes olid sunnitud tööpuudusel eelpensionile jääma. Ka mind ähvardab alla keskmise pension, käin küll tööl ja palga üle just ei nurise (kuigi alla keskmise ja sellestki läheb neljandik töölesõitmise peale), pensionini veel 5 aastat ja tööandja juba vihjanud, et juba liig vana, et tööd teha. Uut töökohta aga selles piirkonnas noortelgi raske saada, mis veel minuealisest. Kui olen ka sunnitud eelpensionile jääma, siis vaevalt saaks 250€ (18% ju võetakse vanaduspensionist maha). Kurioosum veel see, et mu vanem õde läks siberisse suurele palgale tööle, mille eest sai 5 aastat varem pensionile ja iga töötatud aasta eest ka 2 a. tööstaaži. Noore pensionärina tuli Eestisse tagasi, saades veel järjekorrata 2 toalise korteri. Praegu saab ta pea 800€

toiduhinnad laes, 25.05.2011 12:10
Köige nömedam nende madalate palkade juures on, et toiduainete hinnad on suuremad kui Soomes! Ostan soomest juba salateid ja kohvi jms., sest kïk on palju odavam ja kvaliteetsem. Rääkimata riietest, need on Eestis kohati yle möistuse kallid. Eesti rahvas on pandud töesti raskesse seisu, mida siis sellisest palgast veel säästa oleks, kui ei lastele tervislikku toitugi osta.

mees, 25.05.2011 12:45
Tegelikult pole tavainimese palgad tõusnud. See on lausvale.
Palgad on riigikogul,valitsusel ja muudel vereimejatest muidusööjatel tõusnud.tõusnud on hoopis hinnad ja aktsiisid.

eiko, 25.05.2011 13:12
Ehk siis kui 1-10 tippjuhi palk tõuseb kuus 100 000eek võrra siis alampalka saajate keskmine justkui samuti tõuseks kuigi palga tase jääb samaks.
Teine võimalus kui tippjuhtide palk jääb samaks kuid (langeb)või kaotab töö(vaikselt)madala palgalisi siis keskmine kah palk tõuseb.
Kokkuvõttes olemegi liikumas viie rikkama riigi hulkka...

siin, 25.05.2011 13:34
eesti riigis ei hakka saama ka 100 aasta pärast sellist keskmist palka nagu soomes praegu saab,aga arvata on et maailm niikaua enam ei esisteerigi,nii et targemad ja töökamad laske siit orjariigist jalga siin läheb järjest asi hullemaks

appi, 25.05.2011 14:05
Minu täiskoht oleks 280eurot kuus, aga olude sunnil on pool kohta. Pean hakkama saama. Kehakaal on juba kõvasti alanenud, juuksed on ka pikaks veninud, üürivõlg ka kukil ja pensionini veel hulk aastaid.

See,, 25.05.2011 08:48
keskmine palk on küll väga vähestel! Sama lugu on ka keskmise pensioniga! Ise saan 190- ja abikaasa Natuke üle 200 euri, kuigi on töötanud üle 40. aasta. Ja siis räägitakse midagi soodsast hooldusteenusest (7000.- kr kuu).
















3 kommentaari:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    VastaKustuta
  2. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  3. Tere kõigile, Kas sa rahaliselt pigistatakse? Kas sa otsima vahendeid, et maksta ära laenu ja võlad? Kas sa otsima rahanduse asutada oma äri? Kas teil on vaja isikliku või äri laenu erinevatel eesmärkidel? Kas sa otsima laenude suurte projektide elluviimisel? Tagada laenu meilt täna ja alustada millegi rahuldust. Meie tehingu 100% garanteeritud, sest me tagama ka südamlik suhted klientidega. Pakume Laenud ilma krediidi kontrolli, nr tagatise lihtsa sammuga, kiiresti rahastamise ja madala intressimääraga 3%. Miks jäävad rahalist jaotus? Võtke meiega juba täna e-posti teel: Oceanicfinance113@gmail.com

    VastaKustuta