reede, 6. mai 2011

Hinnatõus röövib meid kõiki!

 

Hinnad tõusid ühe kuuga kuuga 0,7 protsenti ning eelmise aasta aprilliga võrreldes 5,4 protsenti. Vist uus rekord! See aga tähendab, et hinnatõus nullib kriisi ajal võidetu, kommenteeris asja majandusmees Heido Vitsur.

„Kui 5,4% suurune hinnatõus võrreldes möödunud aasta aprilliga on veel suures osas seletatav eelmise aasta esimese poolaasta madala baasiga, siis 0,7 % suurune hinnatõus võrreldes käesoleva aasta märtsiga ei ole seda enam mitte. Sellise hinnatõusu põhjuseks ei saa olla üksnes sisendite kallinemine, sest keskmiselt kallinesid Euroopa Liidus hinnad aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 2,8% ja selle aasta märtsiga 0,1%.“

 Seega kinnitas Vitsur paar päeva tagasi avaldatud teise majandusteadlse Andres Arraku seisukohta, et meie hinnatõusu ei mõjuta ainult maailmahinnad, aga esmajoones kohalike ettevõtjate ahnus, mis kasutas edukalt ära euro tuleku.“ Euro tõstis hinda kohati väga räigelt,  euro tõstis hindu kahe lainena - esimene hinnatõus oli enne eurot ja teine pärast eurot.
Kõik vandusid käsi piiblil, et 1. jaanuar hinda ei tõsta, aga nad tõstsid hinnad etteruttavalt ära juba oktoobris-novembris ja osaliselt detsembris. Jaanuaris hinnad väga palju ei tõusnud, sest kõik püüdsid hoida oma lubadust. Alates veebruarist võib öelda, et hinnad on jälle kõvasti tõusnud," rääkis Arrak Delfile. „Kohati on hinnatõusud päris müstilised olnud," sõnas Arrak. Ta tõi omast kogemusest näitena Tartus asuva Opera pitseeria, kus hinnad tõusid 30-40 protsenti. Ka juuksuri juures käimine läks kallimaks. Kui enne sai hakkama 75 krooniga, siis nüüd tuleb välja käia 7 eurot (110 krooni).
Teisest küljest võib küll toote hind olla jäänud samaks, kuid pakutavat kogust on vähendatud. Arraku enda kogemus pärineb Tallinnas Viru tänaval paiknevast Arizona Saloonist, kus kanatiibade portsion on kahanenud pea poole võrra ning samuti on langenud teenindustase.
Arrak ütles, et tal on teemat kõige parem kommenteerida oma prantslasest äripartneri sõnade läbi: hinnad on läinud üles ning toidu- ja teeninduse kvaliteet on läinud alla.
 
Nii arvas Arrak ja ma mõtlen, et ta ei eksi. Seda enam, et tema arvamus Vitsuri omaga kokku langeb. Vitsur: „Tegureid, mis Eestis hindu kiiremini üles suruvad kui keskmiselt Euroopas on palju. Esiteks avaldab hindadele Eestis jätkuvalt mõju meie majanduslanguse ja sellega kaasnenud korrektsiooni keskmisest mitmekordselt suurem sügavus, samuti kriisist mõnevõrra kiirem taastumine. Edasi, kriisiaegne kaudsete maksude suurendamine ja elektrituru osalisest avanemisest tingitud elektrihinna järsk tõus tootjatele.
Lisaks neile kaubandusvälistele teguritele mõjutab meil täiesti selgelt hinnatõusu kiirenemist euro kasutuselevõtust (täpsemini orientatsiooni kadumisest) tingitud tarbijapoolse kontrolli vähenemine, samuti aktiivse hinnakonkurentsi vähesus jaekaubanduses.
Meie peaaegu äärmuseni konsolideeritud jaeturu tingimustes oli täiesti oodatav, et ettevõtjad hakkavad võimalikult kiiresti üheskoos kompama hindade tõstmise piire ega pea madalama hinnataseme säilitamisega turuosa juurdevõitmist hetkel oma esmaseks prioriteediks. Seda nii enne eurole üleminekut kui ka pärast seda, sest omanike loomulik ootus on ju võimalikult kiiresti kriisiaegsed kahjud ja saamatajäänud kasum tagasi teenida.“

Seega on leidnud taas kinnitust väide, et kõige suuremad hinna tõstjad on kohalikud, eesti enda tootjad, töötlejad ja kaupmehed. Edukalt edasi, head kaasmaalased! Rahakott lahti ja püksirihm pingule. Hinnad tõusevad:
Tarbijahinnaindeks tõusis aastaga 5,4 protsenti! Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 5,4 ja võrreldes 2011. aasta märtsiga 0,7 protsenti.

Kaubad olid 2010. aasta aprilliga võrreldes 6,9 ja teenused 2,6 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.
Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 5,4 ja mittereguleeritavad hinnad samuti 5,4 protsenti.
Eelmise aasta aprilliga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 12,3-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole. Sellest omakorda ligi neljandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 17 protsenti kallimad piimatooted, ligi viiendiku 14 protsenti kallimad jahutooted ning viiendiku köögivilja ja kohvi hinnatõus.
Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kartul (86%), kohv (55%), suhkur (45%) ja õunad (42%). Üle 30-protsendilise tõusu on läbi teinud veel tangained (37,5%) ja taimeõli (31%). Munad olid aga 6,7 protsenti odavamad.
Märtsiga võrreldes olid aprillis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogumuutusest ligi kolm neljandikku. Toidu ja mittealkohoolsete jookide mõjust indeksile andsid omakorda üle neljandiku 2,3 protsenti kallinenud lihatooted, üle viiendiku 3,7 protsenti kallinenud köögivili ning ligi kuuendiku 2 protsenti kallinenud jahutooted.
Võrreldes märtsiga oli hapukapsas 20, hiina kapsas 19, taimeõli 17 ja suhkur 15 protsenti kallim, kuid viinamarjad 24 ja lennureisid 17 protsenti odavamad.




1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    VastaKustuta