esmaspäev, 30. mai 2011

Ülekohtune omandireform lõhestas eestlased!

Alljärgnev on kõne tekst, millise pidasin täna 30. mail Riigikogu saalis. Kolmel esmaspäeval püüan kolme kõnega tähistada Omandireformi aluste seaduse vastu võtmise 20. aastapäeva. See seadus lõhestas eesti rahva. Aastate jooksul aeti sellele seadusele põhinedes oma kodudest välja 100 000 üürnikku ja nende pereliiget.

20 aastat omandireformi
Lugupeetud kolleegid! Kallis eesti rahvas!
Tänases päevas askeldades ei tohiks me unustada minevikku. Eriti seda, mida me ise või meie emad isad mäletavad.

Kolme nädala pärast, 14. juunil meenutame me kurbusega ühte niisugust tähtpäeva lähiminevikust. Eestlaste Siberisse küüditamise aastapäeva. Tuhanded pered aeti välja nende kodudest ja saadeti kaugele külmale maale. Enne seda olid paljud juba ise kodumaalt põgenenud.

Pool sajandit hiljem siinsamas Eesti parlamendi saalis on püütud seda kohutavat Josiff Stalini korraldatud ülekohut heastada. Kuid kahjuks sai sellest üllast soovist uus ja kohutav ülekohus omaenda rahva vastu, mille korraldasid eestlased ise.

13 juunil 1991. aastal võeti  vastu Omandireformi aluste seaduse esimene variant. Sellel seadusel oli äärmiselt inimlik sisu: anda tagasi eluase ja varandus neile, kellelt see segastel aegadel ära võeti ehk natsionaliseeriti. Kuid tol juunikuu päeval 20 aasta tagasi oskasid vaid mõned üksikud poliitikud ette näha omandireformi tegelikku nägu tulevikus ja tagajärgi, millised reform endata kaasa toob. Juba õige pea selgus, et eestlased on palju ahnemad, kui seadusandja seda ette oskas kujutada.

Ühe parlamendierakonna, Isamaa juhtimisel ja Mart Laari kahe valitsuse ajal algas seaduse lõputu muutmine. Ikka selles suunas, et viimane kui majalogu, viimane kui kuurialune koos ümberkaudse maaga, saaks kellelegi tagastatud. Kokku tehti viieteistkümne aasta jooksul üle 40 seadusparanduse.

Iga uus seadusemuudatus laiendas oluliselt nn. endiste omanike ringi. Kui kujundlikult öelda, siis tulid varanduse tagasi saajate ringi ülikauged sugulased, nende lastelastelaste sõbrad ja tuttavad. Tihtipeale ei õnnestunudki enam tõestada, kas majakarp kommunistide poolt ikka sai natsionaliseeritud või mitte. Ilmusid välja terved hordid libaomanikke meil ja välismaal, kes võltsitud volituste alusel mingi maja jälle omale said.

Advokaadid ja kinnisvara sulide tööpõldu jätkus rohkem kui viieteistkümneks aastaks. Ajakirjanikuna töötades ja omandireformi võigast käiku kajastades, olen oma silmaga näinud arhiivikaustu, kust lehekülgede kaupa kinnistuid välja rebitud, et poleks võimalik nende kunagist tegelikku omanikku tuvastada. Olen oma silmaga näinud hulka volitusi, millel võltsitud Eesti saatkonna tempel, kinnitamaks mõne väliseestlase kingitust kodueesti kinnisvara firmale.
  
Tean juhuseid, kui kaugel elanud väliseestlane Tallinna külastades oma kunagist isamaja läinud vaatama ja leidnud imestades, et kinnistu hoopis võõrale inimesele tema enda pähe tagastatud. Suur osa neist juhtumeist on fikseeritud ajakirjanduses, paljud jõudsid Eesti Üürnike Liidu kirjastatud raamatusse Kaotatud kodud ja osa veel praegu koostamisel olevasse kogumikku Lõhutud elud.

Kõik see on olnud, kõik see on toimunud ja kõike seda oleme meie oma kodudest loomadena välja aetud sundüürnikud omaenda ihusilmaga näinud. Tagastatud majades elanud üürnike perekonnad olid üheksakümnendail aastail, kui tagastamise tippaeg kätte jõudis, tõepoolest looma seisundisse aetud. Maja tagastati koos inimestega, kuid elanikele seda enne teada ei antud, kui paberid lõpuni korda aetud. Paljud ei usu, kuid omaenda kogemuste põhjal võin kinnitada, et üürnikel oli keelatud tagastamisprotsessi osaleda. Näiteks Nõmme majavalitsuses sain vaid vana tutvuse kaudu teda, et minu lapsepõlve kodu USAst naasnud omanikele antakse. Kellele, miks antakse? Seda mulle ei tohtinud keegi öelda, sest mina polnud mitte keegi. Ma ei olnud omandireformi aluste seaduse subjekt.

Meid on kokku umbes 100 000 inimest ja pereliiget, kes me omandireformi käigus oma kodu kaotasime ja kellele Eesti riik, mille taastamise eest kõik üheskoos Lauluväljakul laulsime ja Balti ketis seisime, pole kompenseerinud ühtegi rubla, ühtegi krooni ega ühtegi eurot. Keegi meist ei saanud ka oma kodu erastada, kuigi ülejäänud Eesti rahvas seda tegi. Selline ülekohus valitses Eestis viimase kahekümne aasta jooksul ja valitseb edasi ka täna.

Oma järgmise kõne kuritegeliku omandireformi aasta päeva tähistamiseks, püüan ma pidada nädala pärast siinsamas saalis.

9 kommentaari:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    VastaKustuta
  2. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  3. Tere härra / proua tahaksin täna ühendust. Ma
    tahaksin teile teatada, et ma olen eriline, mis
    finantsteenuste abivajajate. Me ei ole
    ilma ignoreerida meie kontinendi kogenud kriis nõrgenenud meie
    pangad ja finantsasutused nr... Tahaksin osa minu
    Pakume krediiti või raha hotellile laenu vahel see laen on käeulatuses
    Kõik, kas töötu, keelatud või Panga faili. Ma aadress
    ka inimestele, kes on ja kes otsib abi
    finants, et näha oma projekte või maksta ära oma võlad.
    Pakun teile laenu 1000 EURO 5.000.000 EURO kõigile inimestele
    võimelised maksma tagasi huviga moodustab 2% kõigile
    huvitatud kirjutada mulle, ei ole tõsine isik, refrääni. Lihtsalt on aus ja
    usaldusväärne. Võtke ühendust me:estelmilena@gmail.com

    VastaKustuta
  4. Bonjour,
    Je suis aujourd’hui très heureuse et je tiens à laisser ce message à tous ceux qui recherchent un prêt entre particuliers en ligne.
    J’ai réussi à obtenir un prêt de 85.000€ avec Madame Chantal LAPOSTE ( chantallaposte5@gmail.com ) qui a su me satisfaire en un bref de temps.
    Veuillez prendre Contact avec madame LAPOSTE, un prêteur particulier vraiment honnête en qui j’ai su placer ma confiance pour avoir gain de cause.
    Vous ne serez pas déçu car moi, je suis heureuse avec ma petite famille grâce à cette femme de confiance.
    Vous qui voulez un crédit pour telles ou telles raisons adressez vous directement: chantallaposte5@gmail.com

    Bien à vous.

    Noté bien : Offre limitée compte tenu du capital disponible.

    VastaKustuta
  5. Prêt entre particulier

    LE SEUL SITE DE PRET SERIEUX EN FRANCE : irannabrun@gmail.com

    ( VOICI LE VRAI PRETEUR ) EMAIL : irannabrun@gmail.com

    TEMOIGNAGE je m'appelle Seraphine Cheron

    je suis une Femme âgée de 60 ans j’ai une fille 21 ans et je vis avec ma famille a La Séguinière en France sur un terrain qui appartient au mari de ma belle soeur disons la grand soeur de mon mari il veut vendre son terrain a 45000€ avec ma retraite de 500€/mois je n'est pas les moyen d'acheter ce terrain on risque de nous mettre à la rue ou puis je me renseigner pour faire un crédit pour ne pas perde tous nos souvenir, surtout a nos âgés les banque refuse de nous prête telle somme.
    Jusqu'à ce que mon mari ausi à lire le Temoignage de vidéos YASMINE CURET qui vie a Torfou Commune en France avec sa belle mère qui parlait de madame IRANNA BRUN: irannabrun@gmail.com
    qui aidez surtout a ceux qui sont dans des problèmes financiers ou en chômage car d’après les informations, de cette Dame j'ai pris note du mail dans la mâtiné et donne a mon mari on la contacté respecter et accomplir ses démarches remplis les formulaire
    Elle m'a dire je droit garantir mon prêt au début je doutais mon mari m'a dire desseye pour voir Qui ne risque rien... ne risque rien !

    Bien je crois !
    A toutes ces personnes d'entre vous désireux d'un prêt personnel
    J'aurai aimé vous annoncé que moi c'est a travers ce site ( irannabrun@gmail.com ) que j'ai reçu mon crédit , que j'ai reçu mon crédit de 45000€ par virement bancaire.
    Alors si vous avez toujours besoin de surmonté vos besoin , cet banque sera a votre disposition , j'ai juste voulu partagé ce message avec ceux qui sont dans des problème financièrement et d'argent.
    Vous pouvez la contactez ( irannabrun@gmail.com ) via leur site internet
    CONTACTE DU PRETEUR

    irannabrun@gmail.com

    E-mail : irannabrun@gmail.com

    Malgré que j'ai été 2 fois escroqués J'ai pris contact avec Mme IRANNA BRUN

    VastaKustuta
  6. hi,

    Kas olete ärimees või naine? Kas olete rahalises jamas või vajate oma ettevõtte loomiseks raha? Kas vajate võlga tasumiseks või arvete tasumiseks või toreda ettevõtte alustamiseks laenu?

    Pakume madala intressimääraga 3% laene ning tagatud ja tagatiseta laenudena pakume isiklikke laene, võlgade konsolideerimise laene, riskikapitali, ärilaene, õppelaene, kinnisvaralaene või "laene" mingil põhjusel! ".

    Kõik vastused tuleb saata e-posti aadressile: finance.micro1@gmail.com

    Minu tervitused
    Krediidi andmine

    VastaKustuta
  7. hi,

    Kas olete ärimees või naine? Kas olete rahalises jamas või vajate oma ettevõtte loomiseks raha? Kas vajate võlga tasumiseks või arvete tasumiseks või toreda ettevõtte alustamiseks laenu?

    Pakume madala intressimääraga 3% laene ning tagatud ja tagatiseta laenudena pakume isiklikke laene, võlgade konsolideerimise laene, riskikapitali, ärilaene, õppelaene, kinnisvaralaene või "laene" mingil põhjusel! ".

    Kõik vastused tuleb saata e-posti aadressile: finance.micro1@gmail.com

    Minu tervitused
    Krediidi andmine

    VastaKustuta
  8. hi,

    Kas olete ärimees või naine? Kas olete rahalises jamas või vajate oma ettevõtte loomiseks raha? Kas vajate võlga tasumiseks või arvete tasumiseks või toreda ettevõtte alustamiseks laenu?

    Pakume madala intressimääraga 3% laene ning tagatud ja tagatiseta laenudena pakume isiklikke laene, võlgade konsolideerimise laene, riskikapitali, ärilaene, õppelaene, kinnisvaralaene või "laene" mingil põhjusel! ".

    Kõik vastused tuleb saata e-posti aadressile: finance.micro1@gmail.com

    Minu tervitused
    Krediidi andmine

    VastaKustuta
  9. hi,

    Kas olete ärimees või naine? Kas olete rahalises jamas või vajate oma ettevõtte loomiseks raha? Kas vajate võlga tasumiseks või arvete tasumiseks või toreda ettevõtte alustamiseks laenu?

    Pakume madala intressimääraga 3% laene ning tagatud ja tagatiseta laenudena pakume isiklikke laene, võlgade konsolideerimise laene, riskikapitali, ärilaene, õppelaene, kinnisvaralaene või "laene" mingil põhjusel! ".

    Kõik vastused tuleb saata e-posti aadressile: finance.micro1@gmail.com

    Minu tervitused
    Krediidi andmine

    VastaKustuta