pühapäev, 8. mai 2011

President õpetas odavalt sööma!

Pole mina veel varem kuulnud, et Eestimaa riigipea on sunnitud oma üleriiklikus kõnes rääkima laste nigelast toidulauast. Aga nüüd oleme sinnamaale jõudnud. Emadepäeva kõnes Estonia kontserdisaalis tunnistas Ilves, et elu sunnib peredele odavamaid toiduaineid peale.  
„Ma mõistan, et toidu teema on Eestis valusalt seotud majandusliku olukorra ja meie käsutuses oleva ajaga. Enamiku emade ja paljude isade õlul lasuv koorem ja sellega paratamatult kaasnev väsimus sunnib peale odavamaid, lihtsamaid ja käepärasemaid valikuid,“ rääkis riigipea.

Edasi manitses ta rahvas olema ettevaatlik liiga magusa, rasvase ja soolase söömisel. „Liigsed kogused suhkrut, soola ja rasvu, kunstlikest säilitus- ja värvainetest rääkimata, laastavad me endi, aga eriti me laste tervist samamoodi, nagu puurib kivisse augu pidevalt tilkuv vesi,“ ütles ta. Samas teame, et just need ained kuuluvad odavama menüü hulka. Mahetoitu ju enamik peresid on söögilauale tuua ei suuda. Raha lihtsalt ei jätku.

Üsna ootamatu tundus olema riigipea järgmine soovitus: „Aidakem oma nõudlikkusega ka Eesti toidu tootjaid teha seda, mida nad suudavad ja väga hästi oskavad: pakkuda üha suuremat tervislikku valikut.“ Jääb segaseks, kuidas ostjad, suudaksid neid tootjaid mõjutada. Kas toit ostmata jätta?  
„Õiget söömist õpitakse ikka kodus. Leidlikkust pole Eesti emadel kunagi nappinud,“ lõpetas Ilves oma kõne selle osa, mis üha nigelamaks jääva toidulaua teemale pühendatud.

Samal päeval tõi Delfi ära uudisloo pealkirjaga - Spekulandid teenivad hiigelkasumeid teiste inimeste näljalt. Selles kirjutatakse: Toidu jaotussüsteem ei toimi nii valitsuste poliitika kui ka spekulantide tõttu. Viimased teenivad hiigelkasumeid sellest, et teised ei tea, on nad suutelised järgmisel päeval süüa ostma või ei, ütles 15 organisatsiooni ühendava Oxfam majandusõigluse suuna juht Marc Oliver Herman. Aastal 2000 panid 189 riigi juhid paika uue aastatuhande arenguseesmärgid (MDG), mille kohaselt peaks nälga kannatavate inimeste hulk olema aastaks 2015 poole väiksem sellest, mis oli 1990. "Me ei ole selle eesmärgi lähedalgi. Me tegelikult kaugeneme sellest," rääkis Herman.
Miljard inimest päevas kannatab nälga ja teine miljard ei saa toidust kätte vajalikke toitaineid. Ja olukord halveneb üha tänu toidu hinnatõusule - üks inimene sureb nälga iga kolme minuti ja kuue sekundi tagant. Tema sõnul on maailma toidusüsteem katki peamiselt valitsuste suutmatuse tõttu võta vastu õigeid otsuseid. "See on laostunud erasektori tugevate huvide tõttu," rääkis Herman, lisades, et kolmas põhjus on jätkusuutmatu tarbimismuster.“

Kas erasektor suudab maailma näljahädast ja eestlasi üha viletsamast toidulauast päästa?

1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    VastaKustuta