teisipäev, 3. mai 2011

Muidugi tõstis Euro hindu !


Nüüd siis esmakordselt tunnistas seda ka ametlikult üks arvamuse liidreist, majandusteadlane Arrak. Tuleb temaga nõustuda, kuigi teadsime seda ka enne, et hinnatõus on Eestis olnud ränk, kuid süüdistada seda vaid ülemaailmse tooraine kallinemisega on vale. Eesti enda tootjad ja töötlejad on mihklid kõrgeid hindu tegema. Nii nagu võimalus on, nii hinda tõstetakse.

Mulle rääkis ühe Eestimaa turu müüja umbes nii: tulevad hommikul noored mehed, toovad värske kauba ja siis kukuvad arutama, kui palju võiks täna hinnnale otsa surada. Vahel isegi naaberlettide poole ei vaadata. Lihtsalt antakse meile käsk selle hinnaga kaup maha müüa ja asi ants. Nemad peavad oma oodatud kasumi kätte saama, nii nad asja seletavad. Ja kui siis meie ikka kaubast lahti ei suuda saada, siis lastakse ka hinda natuke alla. Aga meie saame sõimata, et miks me ei oska müüa. Aga, mida sa müüd kui kaup vilets ja hind ka veel kõrge. 

Tsiteerin oma jutu kinnituseks Delfis arvamust avaldanud ajakirjanikku Katrin Lusti  Londonist: Kui ma kaks nädalat tagasi Eestis olin, kulutasin ma kohalikus Selveris sama palju kui Britannia ühes kallimas toidukaupluses. Ma ei mõista, kuidas on Eesti inimesel madalate palkade juures üldse võimalik selliste toiduhindadega elus püsida.
Waitrose supermarketis on võimalik osta 1,36liitrine piimapakk 86 penniga, odavamas poes nagu Tesco võib poolteist liitrit piima saada ka 79 penniga.
Eestis maksab piima liiter 0.50-0.60 eurosenti ehk siis meie piim on pea sama kallis kui Suurbritannias. Piimatooted on üldse Eestis kallimad kui Londonis
500grammine hapukoorepakk maksab Eestis keskmiselt 89 senti, Waitrose’is 79 penni. Nael on küll pisut kallim kui euro, kuid toiduhindasid arvestades on siinne kaup Eesti omaga võrdsel latil.
Taluvõid on muide võimalik Londonis osta üldse odavamalt kui Eestis. Siin maksab 250grammine või pakk 98 penni, Eestis saab 100 grammi kergema võipaki kätte 1,14 euroga.
Kohupiimapakk maksab Eestis 73 euro senti ja siin 65 penni, mis teeb samuti enamvähem ühe ja sama välja. Leib ja sai on üldse Londonis odavamad kui Eestis. Siin saab pätsi leiba kätte umbes 79 penniga kui Eestis maksab Paadi vormileib 94 euro sendi ringis. Suur päts viilutatud saia maksab Londonis 0.90 - 1.50 naela.
Viilutatud 300grammine juust maksab Eestis 2.39 eurot, siin aga saab selle osta vaid 1.50 naelaga.
Lisaks sellele, et enamus toidukaubast on Londonis vaata et odavam kui Eestis, pean ma lisama, et Waitrose kaupluses käib toitu ostmas suurema sissetulekuga britt. Keskmise ja madalama sissetulekuga britil on võimalus valida Sainsbury ja Tesco nimelise keti vahel, mis pakub Waitrose poest vähemalt 20% madalamaid hindasid.
(Katrin Lust-Buchanan, London Delfi Majandus 01. mai 2011)

 Minu meelest on Eesti tootjad, töötlejad ja kaupmehed lihtsalt ahned ning igatsevad kiiresti oma kasumi kätte saada. Seda kasumit, mida normaalne ettevõtja Euroopas plaanib välja teenida  mitme aasta jooksul, tahab eestlane näha lähimate kuude jooksul. Euro tulek andis sellele hea võimaluse. Mäletate, kuidas hinnad hakkasid kiiresti tõusma möödunud aasta suve keskel, juulikuus. Siis sai selgeks, et Euro vist ikka  aastavahetuseks tuleb. Kohe hakati tarbijalt raha välja pumpama. Kuni tänaseni! Ja homme muidugi ka!!


Nüüd majandusmehe Arraku lugu :
Andres Arrak: euro tõstis hinda kohati väga räigelt Delfi Majandus 03. mai 2011 11:36                       
Majandusteadlane Andres Arrak ütles, et euro tõstis hindu kahe lainena - esimene hinnatõus oli enne eurot ja teine pärast eurot.

"Kõik vandusid käsi piiblil, et 1. jaanuar hinda ei tõsta, aga nad tõstsid hinnad etteruttavalt ära juba oktoobris-novembris ja osaliselt detsembris. Jaanuaris hinnad väga palju ei tõusnud, sest kõik püüdsid hoida oma lubadust. Alates veebruarist võib öelda, et hinnad on jälle kõvasti tõusnud," rääkis Arrak Delfile.

"Kohati on hinnatõusud päris müstilised olnud," sõnas Arrak. Ta tõi omast kogemusest näitena Tartus asuva Opera pitseeria, kus hinnad tõusid 30-40 protsenti. Ka juuksuri juures käimine läks kallimaks. Kui enne sai hakkama 75 krooniga, siis nüüd tuleb välja käia 7 eurot (110 krooni).

Teisest küljest võib küll toote hind olla jäänud samaks, kuid pakutavat kogust on vähendatud. Arraku enda kogemus pärineb Tallinnas Viru tänaval paiknevast Arizona Saloonist, kus kanatiibade portsion on kahanenud pea poole võrra ning samuti on langenud teenindustase.
Arrak ütles, et tal on teemat kõige parem kommenteerida oma prantslasest äripartneri sõnade läbi: hinnad on läinud üles ning toidu- ja teeninduse kvaliteet on läinud alla.
Eesti lihtsalt kordas Arraku sõnul kõikide teiste euroalaga liitunud riikide kogemust, mis näitas, et pärast eurot hinnad tõusid. Ja tegemist ei olnud siinjuures mingisuguse väikese ümardamisega.

Eurodes kuvatud hinnad näivad väikesed ning tootjad ning kaupmehed kasutavad seda ära.
„Isegi minul, kes ma majandusasjadega iga päev tegelen, on raske nende väikeste numbritega harjuda. Isa-emaga või teistegagi rääkides, siis tundubki, et numbrid on väikesed ja inimesed on kaotanud

Lisan mõned kommentaarid interneti portaalidest :

Üllatav
Tõesti üllatav, et oravapedede majandusideoloog Arrak ka ise lõpuks tunnistab, et euro tõstis hinda nii enne oma tulekut kui ka pärast seda. Rääkimata Ansipist ja Ligist, väitsid ka näiteks Hardo Pajula, Josing, Vitsur, Maris Lauri ja mitmed teised "eksperdid", et metsik hinnatõus Eestis ei ole tingitud euro saabumisest. Mitmed ülemaailmsed faktorid tõstsid muidugi hindu ka teistes riikides, kuid Eestit ei suutnud neist keegi "ületada". Lätis ja Leedus on inflatsioon olnud ca 2 korda madalam kui Eestis.

projekt
tegemist oli parteilaste projektiga,rahva arvamust ei kuulanud keegi,
kogu euro mõte oli imelihtne,väikeste numbritega tekitada hiidlainena hinnakasvu kus võitjaks on valitsev parteilaste režiim,kuna kõik laekuvad maksud kasvasid,nii et riigil on raha taas laiutada.Ei väsi levitamast mu sõbra sõnumit,makse tuleb maksta täpselt nii palju et riigil poleks raha teha lollusi...alles kuulsin kuidas somaaliassse anti raha et lapssõdureid ei palgatataks ja afganistaani pappi et ei kasvatataks narkotsi.Sorry kuid kusagil on ajude asemel saepuru,kuid palk laekub regulaarselt ja iga kuu aina rohkem.€urole üleminek oli loomulikult saatanast,korjake mädamune ja teeme ükskord Põliseestluse ära,enne ei muutu midagi kui 30 tuhat parteilast saavad aru,et nende võimu võtavad üle 100 tuhat ausat eestimaalast,kelledele ei lähe korda siestamaade laiutamine.

!!!,
Oi kuidas raiuti, et hinnad ei tõuse - tegemist on taasiseseisvus aja kõige julmema hinnatõusuga. Poliitikud valetasid rahvale näkku täiega.

123,
Aga mulle tundub, et buum on jälle käes ja ehitajatel tööd ülepeakaela. Tahan remonti teha, kolm meest on vaatamas käinud, ütlesid, et saadame hinnapakkumised ja nüüd vaikus, vaikus.

Vahelehõige
Võta roosad prillid eest- igat tarbijat annab nurka suruda. Vähemasti Eestis kus ruulivad juba koopertiivi aegadest saati "kokkuleppehinnad"- meie lepime kokku, teie aga makske...

jaan,
See on alles algus.
Ehitusbuum pole veel õieti alanudki,kuid juba praegu on suur tööjõupuudus.Kui varsti jälle buumiks kätte läheb,siis näevad ehitusmehed jälle riigikogulaste palku.Sest ehitusmees on siis kuningas.Et ta ennast liigutaks,siis pead tema tee rahaga üle sillutama

kaga,
MÄLETATE,EURO HINDA EI TÕSTA,MEIE OMA EURO JNE. RAHVALE VALETATI NII ET AITAS, KUID LAMBARAHVAS MÄÄGIS EDASI NING LASI ENNAST PETTA. VALIMISTE VÕLTSIMISEGA ISTUVAD EKSKOMMUD ENDISELT PUKIS NING RÖÖVIVAD VÄLISPANKADE JA KORPORATSIOONIDE ABIL RAHVALT VIIMASE. TULEKS TÕESTI ÄRGATA NING EBASEADUSLIK REETURITE KLIKK MINEMA PÜHKIDA. AGA POLE HULLU,UUS KRIIS ON TULEKUL NING TAHAKS NÄHA KUIDAS NÄLJAS RAHVAS KÄITUMA HAKKAB.

mäluga kodanik, 03.05.2011 12:50
Sm.Ligi teatas juulis,et euro tõstab hindu 0,1%.Valige Reform-saate raudselt petta.

PS.
Esimene kokkupuude meite hinnakujundusega oli mul aastal 1992.
Läksin hulgifirmase, et kaks eksemplari üht vidinat firmale osta. Mult küsiti 120 EEK tükist...
Pakkusin siis firmaomanikule: "Sul paistavad kehvad varustuskanalid olema. Ma võin sulle 250 tükki kahe nädalaga tarnida hinnaga 0.8 USD"
Mees teatas: "Ei ole huvitatud. Ma saan ise nad 0.5 USD'ga (u. 6 EEK) kätte"...
???
Aga miks sa mulle neid 10 taalaga üritad müüa ???"
"Sest selline on VÄLJAKUJUNENUD HIND..."
Praegusest ajast tean vähemalt 4 firmat milles edasimüümisel on kate 600-800 % ...



3 kommentaari:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    VastaKustuta
  2. Tere hr / pr
    Pakume eralaenude, äri- ja isikliku laenu väga madala intressimäärad nii madal kui 3% ühe aasta jooksul kuni 30 aastat tagasimakse perioodi kõikjal maailmas. Pakume laenu 1000 kuni mis tahes summa, mida taotleda, võtke meiega täna E; paydayloancompany9@gmail.com

    VastaKustuta
  3. Westlake Financial Services on Ameerika Ühendriikide suurim erakapitalil põhinev finantseerimisettevõte, mis on aasta-aastalt kasvanud. Jätkame oma meeskondade, mitmekesise ärimudeli laiendamist ja mis veelgi tähtsam, hakkame tsemendi oma rolli autotööstuse tulevase liidrina.

    Meie teenused sisaldavad järgmist: -
    * Investorite laenud
    * Võlgade konsolideerimise laen
    * Teine hüpoteeklaen
    * Ärilaenud
    * Isiklikud laenud

    Vastake meile tagasi, et saaksime teile rohkem teavet anda.
    E-MAIL ------ westlakefinancialservices02@hotmail.com
    Tervitab,

    VastaKustuta