reede, 23. detsember 2011

Peeter I sõitis Jõuludeks Tallinna


Nii see kord juhtus. Täpselt 300 aastat tagasi, 1711. aasta 13. detsembril saabus tsaar Peeter koos armastatud abikaasa Katariinaga ja saatjaskonnaga Tallinna. Sõidu eesmärgiks polnud mitte ainult siinse talve ja mere nautimine vaid ennekõike linna- ja rannakindlustustega tutvumine. Selle sõidu ajal tekkis tsaaril mõte ehitada endale maja ja lisaks ka veel uhke loss Katharinenthali ehk siis tänasesse Kadriorgu.

Ise peatus ta Toompeal, praegusel aadressil Lossi plats 4, mis asub Aleksander Nevski katedraali kõrval. Nüüd töötab korduvalt ümbeehitatud majas postkontor, 1711. aastal kuulus hoone aga Rootsi kindral Anton Wolmar Schlippenbachile. Viimane kaotas 1701. aasta 30.detsembril vene kindral Boriss Petrovitš Šeremetjevile verise lahingu Põlvamaal Erastvere lähedal.  

Vähesed teavad täna meenutada, et just Erastvere lahing, millest võttis osa ligi 10 000 meest kummalgil poolel, sai Põhjasõja käigus pöördeliseks. Peeter juubeldas võidu puhul, Moskvas korraldati saluut ja iga ellu jäänud vene sõdur sai autasuks terve kuldrubla. Erastvere lahingust alates tabas rootslasi üks kaotus teise järel. Poltaava lahingus 1709 langes Schlippenbach venelaste kätte vangi, kuid imelikul kombel sai ta Peetri suureks sõbraks ja ka veel vene armee tuntud väejuhiks.

Just oma rootsi sõbra maja valis tsaar Peeter endale ja oma võluvale Katariinale peatuspaigaks Tallinnas. Lääne Jõulud pidas perekond siin, kuid õigeusklike  püha 6. jaanuaril tähistati juba Eestist kaugemal. 27. detsembril tsaar lahkus Tallinnast.                

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar