esmaspäev, 5. detsember 2011

Peaminister Partsi ja Vaherit hukka ei mõista

Tänasel 5. Detsembri arupärimistele vastamisel Riigikogus  küsisin Ansipi käest, et miks ta pole terve nädala jooksul sõna võtnud majandusministri  Juhan Partsi ja siseministri Ken-Matri Vaheri rolli kohta nn. elamislubade skandaalis.   Peaminister vastas, nagu ikka, et kui süü pole tõestatud, ei saa ta seisukohta öelda. Miks siis enne süü tõestamist Raudne Riigikogust  tagasi ja  Stelmach Tallinna Linnavolikogust lahkus, Ansip ei selgitanud. Toon katke  stenogrammist:

 Heimar Lenk
Aitäh! Lugupeetud peaminister! Kuna tänase arupärimise pealkirjas on ka sõnad riigi nõrgast juhtimisest, tuntakse huvi, siis on mul järgmine küsimus teile. Täna üks Interneti portaal annab Tööandjate Liidu arvamuse, kus nad ütlevad välja, et te pole 2007. aastast riigieelarve ja riigi juhtimisel tööandjate nõuannetega sugugi arvestanud, et te töövõtjate arvamusega ei arvesta, on ammu teada, siis mulle tundub, et ka Riigikontrolli aruandega te pole väga arvestanud ega selle vastu huvi tundnud ja siit päevapoliitika kohta küsimus: kas teie kui valitsusjuht, kes te juhite riiki ja sellele arupärimisele praegu nagu allute, kas te olete tundnud huvi kahe ministri, majandusminister Partsi ja veel ka meie siseministri Vaheri tegevuse vastu? Kas nad on praegu riigijuhtimise seisukohalt õigel teel või on nad millegagi määritud või mitte? Aitäh!
Peaminister Andrus Ansip
Aitäh! Ma eeldan, et nad on olnud õigel teel ja ma jään oma eelduse juurde, kuni pole tõestatud vastupidine. Aga antud küsimuses on kindlasti vajalik väga põhjalik uurimine, analüüs ja järeldusi saab teha siis, kui see analüüs on koostatud.
Aga nüüd teie poolt esitatud väide selle kohta, et Vabariigi Valitsus ei ole arvestanud tööandjate arvamusega. Sellesse väitesse ma suhtuksin suhteliselt skeptiliselt. Me oleme vägagi arvestanud tööandjate arvamusega, võib-olla mitte niipalju Tööandjate Keskliidu ebakohaste seisukohtadega ja tuleb tunnistada, et riigil on läinud päris hästi. Ka erinevad reintinguagentuurid Moody's, Standard and Poor's, ka Rahvusvaheline Valuutafond on ju kogu selle teie poolt nimetatud perioodi vältel ära märkinud selle, et Eesti riigi reiting on tugev ja seda on tõstetud eelkõige tänu sellele, et avaliku sektori rahandus on väga heas korras ja see tasakaalustab mõneti korrast ära olevat erasektori rahandust. Ma ei taha kuidagimoodi nüüd avalikku sektorit erasektorile vastandada, aga need isikud, kes tulevad praegu kangesti riigi rahandusele näpuga näitama, võiks natuke tutvuda minu poolt nimetatud reitinguagentuuride seisukohtadega, Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi seisukohtadega ja kõigist nendest seisukohtadest leiavad nad kinnituse minu väitele, mis veelkord äramärgituna kõlas nii, et Eestile oli võimalik anda AA reiting ainult tänu sellele, et valitsussektori rahandus on väga heas korras. See on eeskujulik! Aitäh!

Lisan ka Delfi teate küsimuse kohta:

Peaminister: eeldan, et Parts ja Vaher on õigel teel

DELFI

05. detsember 2011 15:44

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu liikmete arupärimistele ja küsimustele vastates, et tema eeldusel on elamislubadega kauplemise skandaali tõmmatud siseminister Ken-Marti Vaher ja majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts õigel teel.

„Ma eeldan, et nad on olnud õigel teel ja kuni pole tõestatud vastupidine, ma jään oma eelduse juurde,“ ütles peaminister Ansip vastuseks riigikogu liikme Heimar Lengi küsimusele, kas kaks ministrit on õigel teel.

Samas möönis peaminister, et antud küsimuses on vaja põhjalikku uurimist, misjärel saab teha ka otsuseid.

Opositsioonierakonnad esitasid täna peaministrile elamislubadega kauplemise teemal ka arupärimised.

Eesti Ekspress ja ETV saade "Pealtnägija" avalikustasid eelmisel nädalal, et IRLi liikmete Indrek Raudse, Siim Kabritsa ja Nikolai Stelmachiga seotud elamislubade vabrik on toonud Eestisse juba ligi 150 tundmatut, aga rikast venelast.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar