kolmapäev, 7. detsember 2011

Eestlaste moraal sai raske löögi

IRL paanikas, Isamaa lõhki, Reformierakond segaduses. Elamislubade skandaal lõhub valitsust, lõhestab erakondi, räsib rahvuslasi, külvab nõutust iga ausa eestlase südamesse.

Eesti riik läheb raskele 2012. aastale vastu sügavas kõlbelises ja poliitilises kriisis. Kas suudame sellise kahepalgelise valitsusega võita majandusraskusi, mida Euroopa Liit külvab ka Maarjamaale?  Kas oleme valmis uuteks rasketeks reformideks, mida meilt nõutakse eurotsooni säilitamiseks?
Mis aga kõige tähtsam, kas eesti rahvas enam tahabki kõhu kõrvalt kokku hoida, et praeguste valitsejate võimu päästa?

Küsimusi rohkem kui vastuseid
Kas siseminister Ken-Marti Vaher ja majandusminister Juhan Parts teadsid IRI-i noorte liikmete Raudse ja Stelmachi räpasest ärist elamislubadega? Küsimus on tähtsamast tähtsaim, sest sellest selgub valitsuse tõeline pale. Siiani on vaid hämatud.
5. detsembril Riigikogus  küsisin peaminister Ansipi käest, et miks ta pole terve nädala jooksul sõna võtnud majandusministri  ja siseministri rolli kohta elamislubade skandaalis.
Peaminister vastas, nagu ikka, et kui süü pole tõestatud, ei saa ta seisukohta öelda. Ma eeldan, et nad on olnud õigel teel ja ma jään oma eelduse juurde, kuni pole tõestatud vastupidine. Aga antud küsimuses on kindlasti vajalik väga põhjalik uurimine, analüüs, ja järeldusi saab teha siis, kui see analüüs on koostatud,“ selgitas ta. Miks enne süü tõestamist Raudne astus Riigikogust tagasi ja  Stelmach lahkus Tallinna linnavolikogust, seda Ansip ei selgitanud.

Laari rasked valikud
Pärast IRL-i eestseisuse istungit, kus erakonna esimees ja riigi esimene rahvuslane Mart Laar kukkus oma partei liikmeid kaitsma, purunes lootus, mis mõni päev varem oli sündinud – siis, kui Laar telekaamera ees bravuurselt Raudse ja Stelmachi parlamendist ja volikogust väljakihutamist nõudis. Sel hetkel arvasid paljud, et uus aeg on Eesti poliitikasse saabunud ja omameeste sulitempe erakonna tagatubades enam katma ei kiputa. Kuid eestseisuse koosolek näitas, et pöörduti tagasi vanade vahendite arsenali.
Kelle nüüd Laar suudab pehmeks rääkida IRL-i esimehe toolile istumiseks, on eriti ränk küsimus. Kes sinna veel kipuks?  Kas märgiga majandusminister? Vaevalt. Kampsunid ka ei sobi, nemad on mässajad.

Ansip, tuleta Simmi meelde!
Mis Ansipil nüüd üle jääb? Kõigepealt peab ta oma nahka päästma, sest elamislubade skandaal kõigutab kogu valitsuse püsimist. Elamisloa said ju ikkagi ka väidetavad mafioosod. Võib-olla tuleb tal endal tagasi astuda – kui äkki Euroopa seda nõuab.
Minul on tunne, et kogu praegune skandaal tuligi mõnes Euroopa pealinnas välja. Mitte Tallinnas. Mäletate luuraja Herman Simmi juhtumit? Selle magasid ju meie riigi julgeolekustruktuurid ja Kaitseministeerium maha. Pahandus tuli välja ühes teises NATO liikmesriigis.
Võib-olla sai asi ka seekord alguse hoopis Schengeni viisaruumi maadest, kus kahtlase mainega ärimehi märkama hakati. Kes teab?
Selge on see, et Eesti Televisiooni eetris näidatud väga tõsine süüdistav reportaaž poleks iial sinna jõudnud, kui valitsuse tasemel oleks tahetud seda tagasi hoida. Näib, et mingi muu surve oli tugevam kui lihtne pealekaebamine ja ärapanemistahe.
Ansipil on veelgi raskemad valikud kui Laaril. Seoses Euroopa Liidu hullu majandusseisuga tuleb tal tihti Brüsseli vahet sõita. Mida aga öelda sealsetele kolleegidele Eestisse mehkeldatud ettevõtjate kohta? Kes on asja taga? Kuidas süüdlasi karistati?
Küsimusi on palju ja valitsusjuhil tuleb vastused leida. Nüüd oleme ju ühtses riikide liidus ja meie pahandused puudutavad kõiki liikmesmaid. Kas jõuludeks saab asi selgeks?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar