teisipäev, 3. aprill 2012

President kuulaku peapiiskopi sõna!

On äärmiselt taunitav, et Eesti president Toomas-Hendrik Ilves hakkas vaidlema peapiiskop Andres Põderiga Venemaa sisepoliitika üle. On kuidas on, kuid kirikus poliitilise etenduse pidamine peaks olema alati taunitav. Eriti kui sel teemal on riigipead ja ühiskonda noominud kõrgeim vaimulik.

 Eesti president läks odavat populaarsust otsima ja osales protestikontserdil, valades seega õli tulle Venemaa ja Eesti vahelistes suhtetes. President ise on meil suhteliselt kogenematu kohaliku ja Vene elu tundmisel, kuid tema nõunikud oleks võinud küll targemat nõu anda. Kui riigi kõrgeim vaimulik peab riigipead noomima ja Kadriorule kiriku rolli ühiskonnas meelde tuletama, on asjad üsna halvasti.

 Käesolev konflikt ei ole hea märgilise tähendusega meie riigile. Ajaloost on teada hulk lahkehelisid kirikupea ja riigijuhtide vahel. Alati on nad viinud sügavate lõhedeni ühiskonnas.   Kahju, et Eesti juhtpoliitikud, kes ennast reeglina nii eesrindlikeks ja edumeelseiks peavad, ajalugu nii halvasti tunnevad ega oska teiste vigadest õppida.



Lisan konflikti tekitanud materjalid Delfi uudisteportaalist:      

 President Ilves läks Pussy Rioti toetuskontserdile

 (154)

 www.DELFI.ee

01. aprill 2012 22:51

 Riigikogu liige Juku-Kalle Raid korraldas skandaalse türmi pandud tütarlastebändi Pussy Riot toetuseks tasuta kontserdi, millel osaleb ka tuntud Vene teisitimõtleja Artjom Troitski ning kohale tuli ka president Toomas-Hendrik Ilves.

Kell 21 Von Krahlis alanud tasuta toetuskontserdil, esinevad Vaiko Eplik ja Eliit, Peeter Volkonski ja Propeller ning Sofia Joons. Moskvast tuli kohale Vene teisitimõtleja Artjom Troitski.


President Ilves: kirik ei tohi olla võimu mugav tööriist

03. aprill 2012 13:35


President Ilves ütles oma avalikku toetust skandaalse tütarlastebändi Pussy Rioti heaks kommenteerides, et ei ole heaks kiitnud Venemaa muusikute otsust valida kirik oma poliitilise protesti väljendamise kohaks, kuid kirik ei tohiks saada võimu tööriistaks.
 
"President Ilves ei ole kunagi ega kuidagi kiitnud heaks Venemaa muusikute otsust valida kirik oma poliitilise protesti väljendamise kohaks," vahendas presidendi nõunik Toomas Sildam Delfile.

Nõuniku sõnul on riigipea seisukohal, et muusikuid, noori naisi ja emasid nende poliitilise protesti eest juba tabanud pikk arest ning neid ähvardav kuni 7-aastane vangistus on pühakojas huligaanitsemise eest repressioonina ebaproportsionaalne ning võib pigem olla mõeldud hoiatusena neile, kel võiks tekkida tahtmine võimude tegevust kritiseerida.

"Kogu kunstilise eneseväljenduse ajalugu saab vaadelda võimu ja vaimu konflikti aspektist ning võimu reaktsiooni järgi vaimu kohati provokatiivsetele ülesastumistele mõõdetaksegi ühiskonna vabaduse astet. Kirik võib olla - aga vabas ühiskonnas ei saa olla - võimu mugav tööriist," vahendas nõunik president Ilvest.

Aprilli alguses saatis üheksa riigikogu liiget Venemaa valitsusele ja riigiduumale avaliku kirja, milles nõutakse ansambli Pussy Riot liikmete kui meelsusvangide vabastamist ja inimõiguste austamist. Kirja algatajaks on Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas riigikokku pääsenud parteitu saadik Juku-Kalle Raid.

 Juku-Kalle Raid korraldas ka Pussy Riot toetuseks tasuta kontserdi, kuhu tuli kohale ka president Toomas Hendrik Ilves. Presidendi toetuse näitamist Pussy Riotile on tauninud ka EELK peapiiskop Andres Põder ning Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa.


Peapiiskop Põder heidab presidendile ette Moskva pühakojas huligaanitsemise õigustamist

 (386)

 www.DELFI.ee

03. aprill 2012 09:55

EELK peapiiskop Andres Põder kutsub vaimulikele saadetud kirjas üles palvetama, et õigeid eesmärke taotletaks õigete vahenditega. Peapiiskopi üleskutse on ajendatud riigikogu liikmete avalikust kirjast, milles õigustatakse vene punkansambli Pussy Riot huligaanitsemist Moskva Lunastaja Kristuse katedraalis.

 “On hämmastav ja mõtlemapanev, et riigikogu liikmed on asunud oma avaliku kirjaga õigustama ansambli Pussy Riot huligaanset rünnet vene õigeusu kiriku vastu Moskvas ning et selle toetuseks von Krahlis korraldatud kontserdist võttis osa ka vabariigi president,“ kirjutas
Andres Põder vaimulikele saadetud elektronkirjas.

„Teame, et enamiku venelaste jaoks on kirik tõepoolest püha paik ning seal omavolitsemine sakrileeg. Miljonite õigeusklike tunnete haavamise kõrval on ansambli väidetav poliitiline sõnum täiesti kõrvaline ja tähtsusetu,“ nendib peapiiskop ajalehe Meie Kirik vahendusel.

„On selge, et kellegi poliitiliste, majanduslike või meelelahutuslike eesmärkide saavutamiseks on pühakoja rüvetamine ja usuvabaduse jalge alla tallamine lubamatu vahend. Rääkida sellest kui sõnavabaduse kaitsmisest on küüniline. Kas sellisel moel oleks õigustatav ka Anu Saagimi hiljutine pidutsemine Tallinna Püha Vaimu kirikus? Kui väidetavad sõnavabaduse kaitsjad tahtnuks dialoogi ja lugupidamist võimude poolt, tulnuks neil samamoodi austada kirikut ja seal kehtivaid reegleid,“ seisab kirikujuhi saadetud kirjas.

Aprilli alguses saatis üheksa riigikogu liiget Venemaa valitsusele ja riigiduumale avaliku kirja, milles nõutakse ansambli Pussy Riot liikmete kui meelsusvangide vabastamist ja inimõiguste austamist. Kirja algatajaks on Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas riigikokku pääsenud parteitu saadik Juku-Kalle Raid.

Juku-Kalle Raid korraldas ka Pussy Riot toetuseks tasuta kontserdi kuhu tuli kohale ka president Toomas-Hendrik Ilves.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar