reede, 27. aprill 2012


Venemaa abi Narva ja Kagu-Eesti rahvale

Las nad siis toovad seda odavamat bensiini. Ega sellega keegi rikkaks saa, kuid oma perekonna rahakotti pisut kosutab.

Võtumaa Teataja küsimus riigikogu liikmele:

Küsimus: Rahandusministeerium otsib võimalusi, kuidas piirata mootorikütuse sissevedu Venemaalt, mis võtab Kagu-Eesti elanikelt võimaluse tuua Venemaalt odavat kütust. Kas peate Venemaalt kütuseveo piiramist õigeks või mitte ja miks?

Vastus:

Kõik oleneb sellest, kuidas seda kütusevedu piirama hakatakse. Kui püütakse vähendada Kagu-Eesti meeste käimist üle piiri, näiteks ühe korrani kuus, siis minu meelest on see inimõiguste ja vaba liikumise piiramine. Eesti riik on seni ning vähemalt sõnades oma kodanike liikumisvabadust igati soosinud. Pealegi käiakse ju viisaga, mille eest riigile makstud.

Sisuliselt on Venemaalt odava bensiini, viina või sigarettide ostmine täiesti loomulik turumajanduslik käitumine. Inimene on ikka püüdnud osta sealt, kus odavam ja müüa seal kus kallim. Sellist väikest piirikaubandust leiame kõikjal maailmas. Kõige lähemaks näiteks on  soomlaste massiline alkoholi ostmine Tallinnast.

Kuni bensiini või viinapudeli tooja need ise ära kasutab või oma pere liikmeile jagab, pole ju probleemi. Kui küsimus tekib edasi müümises, siis tegelgu rahandusministeerium ning maksu-ja tolliamet selle probleemiga kuid jätku piiri vaba ületamine rahule. Esiteks peaks aga Ansipi valitsus vastama küsimusele, miks Kagu-Eestis ja Narvas elatustase nii madalale ja tööpuudus nii kõrgele lastud minna, et  inimesed sunnitud elatise teenimiseks palju kirutud Venemaalt abi otsima. „Emake Venemaa meid toidabki,  muidu oleksime ammu surnud,“ ohkas üks Narva töötu proua hiljuti teleekraanil.


Vastus ilmus  26. aprilli Võrumaa Teatajas     


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar