esmaspäev, 23. aprill 2012


Tasuta ühistransport ka Võru linna!

 
Küsimused ajalehelt Võrumaa Teataja:

1. Mida arvate palju furoori tekitanud tasuta ühistranspordist, mille on lubanud alates järgmisest aastast kehtestada Tallinna linnavalitsus? Kas pooldate või mitte ning miks?

2. Ka Kagu-Eesti inimesed sooviks tasuta bussisõitu. Teie seisukoht - kas tasuta ühistransport tuleks kehtestada kogu Eestis, miks ning milliseid samme kavatsete/ei kavatse selle eesmärgi saavutamiseks astuda Teie?

Vastused:

Olen igati tasuta transpordi pooldaja, olgu selleks linnaks Tallinn, Võru või Valga. Seda ühel põhjusel, millest keegi praegu eriti ei räägi. Nimelt loen mina tänapäeva linnastunud maailmas ühistransporti inimõiguseks. Kui meil on tasuta haridus, tasuta arstiabi ja tasuta internet, siis võiks vähemalt linnatransport olla küll inimesele tasuta. See tähendab, et teda rahastataks linna eelarvest, mis teatavasti kujuneb elanike maksudest. Jalgsi käimine Võru linna tänavatel on meile ju tasuta, kuigi linn ehitab kõnniteid ja hoiab neid korras linna eelarvest, ehk siis linnarahva ühise raha eest. Sama skeemi järgi töötaks ka tasuta bussiliinid Võrus, või lisaks bussidele trammi-ja trolliliinid Tallinnas. Minu meelest väga normaalne.

Mõistan, et ka võrulased sooviks tasuta bussisõitu. Eesti taoline väikeriik peaks, selle asemel, et Edgar Savisaare ideed kiruda, hoopis arutama üleriigilise transpordi tasuta korraldamist. Meie meedia sellest ei kirjuta, aga idee on üleval kogu maailmas. Ja seda kahel põhjusel: Esiteks maksavad kohalikud omavalitsused juba praegu umbes 80% linnatranspordi rahast kinni ja piletite tulust laekub vaid 20%. Teiseks läheb piletite müük, automaatide paigaldamine ja kontrolöride töö väga kalliks. Lihtsam ja odavam oleks tasuta transport, mille ülal pidamise kulud kaetaks kohaliku omavalitsuse üldisest maksude laekumisest. Praegu arutab tasuta transpordile üleminekut ligi 20 Euroopa linna, paljudes väiksemates keskustes töötab tasuta transport juba aastaid. Aga me ju ei räägi sellest rahvale. Mina kavatsen üleriigilise tasuta transpordi küsimuse üles tõsta ja Riigikogus selle eest seista.  
 
Vastused ilmusid 5. aprillil ajalehe Võrumaa Teataja rubriigis: „Riigikogulane vastab“   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar