laupäev, 3. mai 2014



Miks kutseharidus meil hääbub?
Teema on taas päevakorras. Õpetatud tööjõudu Eestis ei jätku.
Kas tuua töömehi välismaalt? Kuhu siis omad kadusid? Me lihtsalt ei kasvata neid.
Mart Laari esimese valitsuse ajal algas kutsehariduse allakäik, mis kestab tänaseni.


Küsimused Võruma teatajalt:
1. Kuidas kommenteerite olukorda, et pärast Vana-Antsla Kutsekeskkooli kinnipanekut aasta aega tagasi lubati rahvale, et Vana-Antslas toimunud õpe jätkub Väimelas. Sügisel aga kaotati Väimelas päevapealt ehituse eriala, kuigi õpilased olid juba vastu võetud. Neile öeldi vahetult enne kooliaasta algust lihtsalt, et teie eriala enam ei ole. Kuidas sai selline asi sündida, et peteti nii õpetajaid, õpilasi kui tervet kogukonda?

2. Väimelas asuvast Võrumaa Kutsehariduskeskusest on kavas kaotada rakendusliku kõrghariduse õpe, mis tähendab taas õppevõimaluste vähenemist kogu piirkonnas, kust niigi noored lahkuvad. Miks tõmmatakse Võrumaal kutsehariduse andmist kokku, kui õppekohad olid kõik nõuetekohaselt täidetud, Vana-Antslas oli soovijaid isegi rohkem kui õppekohti?


Vastused: 

1. Kuidas sai see sündida? Aga kuidas sai sündida, et õpetaja palgatõusu raha kuhugi ära kadus? Petmine on meil nii laialt levinud, et ta kuulub juba Eesti elulaadi juurde. Möödunud aasta 13. juulil, kogunes üle 3000 põllu-ja majandusmehe Vana-Antsla mõisaparki, et oma kunagise kooli ukse ette pärg panna, sest kool suleti igaveseks.

Isegi sellel pidulikul üritusel valetati rahvale näkku, kui Võrumaa Kutsehariduskeskuse juhid oma esinemises kinnitasid, et Vana-Antsla kooli tegevus jätkub Väimelas. Vähesed uskusid seda ja nii ka läks. Viibisin ise kohal ja kirjutasin Kesknädala ajalehte pika loo pealkirjaga“Vana-Antsla matused.“ See pole liialdus, sest koos kooliga hääbub ka kohalik kauplus, sest enamik ostjaid olid koolilapsed ja õpetajad. Muud selles külas suurt polegi. 

Mõni aasta varem pandi kinni Valgamaa Helme maakutsekool ja ka selle erialasid keegi üle ei võtnud. Täna võib liialdamata öelda, et keskastme põllumehi Lõuna-Eestis enam ei koolitata. Riigikogu maaelu komisjoni liikmena olen asjadega üsna hästi kursis ja pean kahjuks  ütlema, et praegune Reformierakonna ja IRLi valitsus pole maaelu tõelisest arendamisest Eestis huvitatud.

Põllumajanduslik kutseharidus sattus meil vaeslapse ossa juba Mart Laari esimese valitsemise ajal, kui Isamaaliit ei näinud Eesti põllumajanduse arendamisel suurt mõtet. Kurgid toome sisse Portugalist ja tomatid Hispaaniast, armastas Euroopa noorim peaminister tol ajal hüüda. Nüüd näeme, kuhu jõudnud oleme.

 2. Miks tõmmataks kutseharidust kokku? Miks tõmmatakse üldse haridust kokku? Vastus on lihtne. Raha on riigil otsa saamas. Vaesus on majas, riigikassa tühjenemas. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar