laupäev, 10. mai 2014



Vana-Antsla küttis riigikogus kirgi!

Poliitilised kired lõid 21. aprilli riigikogu istungil lõkkele, nagu oleks keegi õli tulle valanud.
Ma isegi imestasin, kui üksmeelselt opositsioonisaadikud Vana-Antsla ja kogu Võrumaa eest välja astusid. Olin ise eelmise aasta 13. juulil Vana-Antslas kohal, kui seal kutsehariduse matuseid peeti ja vana mõisahoone ukse ette mälestuspärg pandi. Matusele saabunud suure rahvahulga ees peetud koosolekul kuulsin minagi oma kõrvaga, kuidas Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Tanel Linnus murelikke õpilasi, pedagooge ja vilistlasi lohutades õppetöö jätkumist Väimelas lubas. Sügisest aga ületulnud osadel ehituserialadel suleti, kuigi uus lend juba kooli vastu võetud.       

Arupärimise, et miks Vana-Antsla kutsekeskkoolist üle toodud ehituseriala Võrumaa Kutseharidusekeskuse programmist välja võeti, andsin sisse juba eelmise haridusministri Jaak Aaviksoo ajal. Nüüd tuli Riigikogu saali IRLi ministri asemel Kagu-Eesti kooliprobleeme selgitama sotsiaaldemokraatide noor haridusminister Jevgeni Ossinovski. Astus julgelt kõnetooli ja kukkus asja selgitama. Et Vana-Antsla ja Valgamaa Helme kutsekeskkoolid pandi kinni õpilaste ja kvalifitseeritud õpetajate puudusel ja nii edasi. Järgnes tavaline sõnarohke loeng teemal, et lapsi vähe ja maameheks õppida ei taheta. Pean tunnistama, et piinlik oli kuulata, kuidas uus minister, kellelt värsket mõtlemist ja lähenemist loodetud, vanameelse sõnavaraga jätkas. Lootuses saali sõnarohkusega uinutada.

Muidugi ei tulnud sellest midagi välja, sest minu temperamenti kõnetoolis toetasid endine haridusminister Mailis Reps, kunagine põllumajandusminister Ester Tuiksoo ja endine Põlva linnapea Tarmo Tamm. Kõik Kagu-Eesti asju hästi teadvad poliitikud.
„Ehituserialade õppega seoses tuleb lisada, et Väimelas puudub ehituserialade õpetamiseks vajalik õppebaas,“ ütles minister. Miks õpilastele ja õpetajaile eelmisel aastal ministeeriumist vale informatsiooni anti ei osanud minister öelda.

Rõhutades, et tema ei saa endise ministri sõnade ja tegude eest vastutada, pani Ossinovski suure lootuse Võrumaa omavalitsuste, kutsehariduskeskuse, ministeeriumi ja teiste aktivistide poolt kokku kutsutud ümarlauale, mis oma esimesed istungid pidas 4. märtsil ja 11.aprillil.
Küsimusele, miks kehtivad haridusministeeriumis topeltstandardid, mille järgi lubati Vana-Antsla kooli sulgemisel erialad üle viia Väimelasse, aga seda lubadust ei täidetud vastas minister: “Ma ei oska täpselt öelda, kus tekkisid kommunikatsiooni häired, et üks osapool on vastu võtnud teise sõnumi, kui ministeeriumi poolt välja saadetu.“

Küsisin ministrilt, et millal siis tehti otsus ehituseriala jätkamise suhtes. Ministri vastus:
“Kokkulepe ehituse erialaga mitte jätkamiseks tehti kutsehariduskeskuse juhtide ja ministeeriumi kutse ja täiskasvanuhariduse osakonna juhtide kohtumisel 2013. aasta suvel.“
Imelik olukord kujuneb välja. Esiteks väidab ministeerium, et tekkisid kommunikatsioonihäired, mille tulemusel Väimela kooli juhtkond ei mõistnud ministeeriumi poolt välja saadetud sõnumit. Teiseks ütleb ta selgelt, et Väimela kooli juhtkond ise tegi ministeeriumis kokkulepped, mis konflikti sünnitasid. Tähendab, et kui Võrumaa Kutsehariduskeskuse juht 13. juulil Vana-Antsla kooli matustel erialade üleviimist Väimelasse lubas, ta juba teadis, et ministeeriumis on otsustatud teisiti. Kuid see kõik on minevik.

Tuleviku kohta ei osanud minister sel päeval midagi erilist lubada, kordas vaid, et
asjaga tegeleb komisjon. “Ehituserialade õppega seoses tuleb kindlasti lisada, et Väimelas puudub ehituserialade õpetamiseks vajalik õppebaas. Väimela õppehooned on Euroopa Liidu eelmistest rahastamisvahendidest välja arendatud, täiendavaid investeeringuid sinna ei ole planeeritud,“ ütles minister riigikogu kõnetoolist ja lisas.“Rõhutan veelkord, et et uute ehituserialade õppebaaside Väimelasse ehitamine ei ole kunagi plaanis olnud ega ei ole meie hinnangul ka mõistlik.“ Selline oli seis 21. aprillil. Vaid mõni päev hiljem tuli uudis, et ministeerium siiski andis loa asuda õpilasi ehituse erialadele vastu võtma.

Raske öelda, kas haridusministeeriumis võitis kaine mõistus, või ehmus noor minister riigikogu saalis peetud ägedast sõnalahingust nõnda ära, et lihtsalt käskis, maksku mis maksab, ehituserialadega Väimelas jätkata. Kui nii, siis võin uhke olla, et saadikuna suutsin Kagu-Eesti  rahva huvisid kaitsta. Mõnikord õnnestub riigikogu koalitsiooni teerullipoliitika alt ka elusana välja tulla.    
 
Lugu ilmus Võrumaa Teatajas 6. mail          
     

 



      

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar