laupäev, 29. jaanuar 2011

Miks me küll peamisest ei räägi?


Kuulasin riigiraadio tänased „Rahva teenrid“ ära ja jäin mõttesse - mida nad siis rääkisid? Kuidas nad rahvast teenisid? Mida nad rahvale ütlesid?Jah Ilvesest ja Wikileaksist räägiti, valimistest ka, kultuurist ka. Kuid kuhu jäid arstiabi abitus, töötus, vaesus? Kas polnud mitte need jaanuari viimase nädala märksõnad.

„Nii väike riik ja nii palju vaeseid!“ Nõnda hüüdis lõppeval nädalal toidupanga asutaja Piet Boerefijn. Olukord Eestis jahmatas teda. „On šokeeriv, kui riik on nii väike ja abivajajaid on nii palju,“ ütles Boerefijn ETV saates „Kahekõne“, lisades, et puudust kannatab rohkem kui 100 000 inimest, neist 20 000 last. Ta viitas Saar Polli uuringule, mille järgi ei ole 6% inimestel raha, et osta igapäevast toitu, ning 150 000 eestlasel on finantsprobleemid.

Mida rohkem aasta kodanikuks valitud heategija sõnu kuulad või loed, seda suurem häbipuna näkku tõuseb. Kas tõesti oleme juba sellised? Kalgid ja ükskõiksed, kellele teiste mured korda ei lähe. „See on ohtlik riigi jaoks, kui mõned inimesed elavad väga hästi ja väga paljud elavad sügavas vaesuses. See ei ole õige ja niimoodi ei sobi,“ ütles Boerefijn telesaates.
Saate ajal ta veel ei teadnud, et kohe saabub uudis, mis kinnitab majandusliku lõhe süvenemist rikaste ja vaeste eestlaste vahel veelgi. Värske uurimus näitas, et majanduskriisi käigus said Eesti rikkad veelgi rikkamaks, vaesed aga jäid veelgi vaesemaks.

Kahju, et oleme unustanud peeglisse vaatamise ja kohutav enesega rahulolemise tõbi on meid haaranud. Minu meelest elab Eesti ja tema praegune valitsus justkui nõidusunes, kus kõik paistab magusates roosades toonides. Ajakirjanduski kritiseerib valimislubadustest vaid Tartu maantee laiendamist või arutab kandidaatide soolist jagunemist. Kuid ta ei võta analüüsida seda lõput viletsust, kus suur osa, eriti Lõuna-Eesti peresid elab. Me peame end võidukaks väeks, kuid unustame haavatud lahinguväljale surema. Samas ei tee märkamagi, kuidas meie read hõrenevad...

Uusaasta kõnes unustas presidentki vaesed ja viletsad lihtsalt ära. Ei sõnakestki töötute kaitseks. Küll aga on ta pahaks pannud omaenese 5200 eurost „madalat“ palka. Wikileaks tõi välja  riigipea sõnad USA kolleegidele, kus ta olevat nimetanud oma elu Eestis - vaesusega sarnanevaks. Ilves vist unustas, et selle aasta sügisel võib ta veelgi vaesemaks jääda. Isegi töötuks! Seda juhul, kui 760 eurose keskmise palgaga eestlaste esinduskogu talle Estonia kontserdisaalis vajalikke hääli kokku ei saa.         

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar