reede, 10. aprill 2015




Mis meenub valimistest?

Küsimused ajalehelt Võrumaa Teataja:
1. Milline mulje jäi Teile kampaania tegemise käigus Võrumaa valijast? Millisena te teda iseloomustaksite? Mis väärib Võrumaa inimeste juures kiitust, mis laitust?
2. Mida kavatsete Kagu-Eesti inimeste huvides Riigikogus  ära teha Teie? Milliseid samme on Teil selleks plaanis astuda?

Vastused:
1. Mulje jäi üllatavalt hea. Suureks rõõmuks on Kagu-Eesti rahvas aktiivsemaks saanud. Kui eelmistel valimistel olime mures rahva kokku saamisega üritustele, siis seekord oli Keskerakonna valimiskoosolekute ajal Kandle saal rahvast tulvil. Ka väiksemates kohtades jätkus kohtumistele  osavõtjaid kõikjal.

Täiesti täis saalid poliitiliste ürituste puhul on meil uus ehk siis taassündinud nähtus, millist mäletame Laulva revolutsiooni päevilt. Vahepeal inimeste aktiivsus langes, nüüd tõusis taas. Põhjus? Rahval on kõrini Reformierakonna aetud valelikust poliitikas ja neist mustadest poliitmängudest, milliseid oravad praktiseerisid. Elatustaseme langus torkab Lõuna-Eestis eriti silma ja ka see tiivustas inimesi koosolekutele ruttama.

Avalikkus ootas neilt valimistelt suuri muutusi Eesti elus. Loodeti eelseisvaid kardinaalseid reforme. Oodati uusi tegijaid ja uusi tegusid. Elavalt mõeldi saadikukandidaatide esinemistele kaasa, vaieldi ja nõuti. Vähemalt minu valijad lootsid väga suuri muutusi oma elus. Sellest ka aktiivsus. Nagu nüüd näeme, jäigi lootus õhku rippuma.

2. Kagu-Eesti rahva huvides eest olen seisnud palju aastaid. Ühtteist on õnnestunud, kuid üldiselt Eesti poliitiline süsteem opositsioonile palju mänguruumi ei taga. Et Reformierakond võttis kampa valimiste suuremad kaotajad sotsiaaldemokraadid ja IRLi, kadusid ka lootused reformideks. Kaks kaotajat on huvitatud vaid ühest: valitsusse saamisest. Ilma selleta nende populaarsus kahaneks veelgi. Seepärast pole meil riigimehelikkusest tänase Eesti poliitikas mõtet rääkida. 

Käib vaid võitlus soojade kohtade pärast viletsas valitsuses. Noor peaminister Rõivas on nende pikaks veninud läbirääkimiste käigus tõestanud vaid seda, et ta pole võimeline tähtsate asjadega tegelema. Kogemusi lihtsalt napib. Normaalne valitsus oleks olnud Reformierakonna ja Keskerakonna vahel. Oli ju Keskerakond see, kes kõige rohkem valijate toetust kasvatas. Koalitsiooni paremad juhid olnuks Siim Kallas ja Edgar Savisaar. Kahjuks esimene mängiti erakonna noorte poolt aktiivsest poliitikast välja ja teine haigestus.

Hästi ütles nädal tagasi  Võrumaa Teatajas Toomas Paur. Et kui Savisaar oleks kutsutud koalitsiooni kõnelustesse, poleks ta Tailandi sõitnud ja ka õnnetust  temaga poleks juhtunud. Omalt poolt lisan, et siis oleks olnud Eestil lootust aktiivseks arenguks. Praegu see usk mul puudub.  

Vastused ilmusid 9. aprilli ajalehes Võruma Teataja                     

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar