teisipäev, 19. juuni 2012





Kas peaprokurör, justiitsminister ja kapo juhid astuvad tagasi?

Vapustav, millega lõppes maadevahetuse maratonprotsessi esimene etapp. Seitse aastat uurimist ja kohtus kukub kaardimajake kokku. Ja seda uurijate ebaprofessionaalse töö pärast.
Ma ei hakka arutlema, kes on süüdi või mitte. Ma küsin, kuidas saab selline prokuratuur ja kapo eksisteerida. Töötada nii vigaselt, et üksainus kogemustega kohtunik tuleb ja tunnistab selle töö praagiks. Ja seda olukorras, kus nii kapo peadirektor, kui ajakirjandus ja mitmed riigi tähtsamad tegelased on andnud mõista, et see saab tulema üks tõsine õiguse mõistmine, kus kõik süüdi jäävad. Aga ei jäänud.

Mis saab edasi? Kui lähiminevikku vaadata, mil ükski skandaal Reformierakonda ega IRLi murda ei suutnud, siis vist ei midagi. Kui aga arvestada asjaolu, et isegi õigusteadlane Rait Maruste ei pidanud sellisele uurijate omavolile vastu ja astus avalikkuse ees välja uurimise seaduslikkuse taastamiseks, võib ka midagi muutuda. Tundub, et valede karikas, millesse hakati esimesi tilgakesi valama Mart Laari  Israeli relvatehingu päevil, hakkab täis saama. Ansip on sinna nii palju musta juurde kallanud, et ühiskond varsti enam rohkemat välja ei kannata.

Prantsusmaa on sellest täis saanud karikast hea näide. Rahvas ei talunud enam Sarkozy valesid välja ja hääletas mehe maha. Riik tegi täispöörde ja andis sotsialistist presidendi Hollandega kogu Euroopale eeskuju.  Kas uus Prantsuse revolutsioon? Kas aasta pärast kordub sama ka Eestis kohalikel valimistel? Kas ka meil on pööret oodata? Küsimused on õhus ja ei anna valitsuskoalitsiooni liikmeile asu ka öösel. Selge on üks. Valedest läbi imbunud võimuga Eesti enam kaua edasi mina ei saa.    


Toon lisaks karistused, milliseid prokurör maadevahetus protsessi süüalustele nõudis. Nõudis neile, kes kohtus õigeks mõsiteti.

Maadevahetuse süüasjas on kohtu alla antud seitse inimest ja kaks ettevõtet. Enamikku kohtualuseid süüdistatakse ebaseaduslikes maadevahetustest aastail 2004-2006. Üks poliitik, riigikogu liige Ester Tuiksoo oli kohtu alla antud altkäemaksu võtmise eest, sest lubas väidetavalt põllumajandusministeeriumile rentida uue büroo Merko tütarfirmalt. Asja arutamine jätkub ringkonnakohtus.

Prokuratuur küsis kohtualustele järgmised karistused:

Kalev Kangur, endine riigiametnik

Süüdistus: altkäemaksu võtmine

Küsitud karistus: 5 aastat vangistust, kuus kuud kohe ära kanda, ülejäänu viie aastase katseajaga, lahutatakse vahi all oldud 2 kuud ja 19 päeva

Riigile maksta saadud altkäemaks ligi 1,5 mln eurot



Villu Reiljan, endine minister

Süüdistus: altkäemaksu võtmises

Küsitud karistus: 4 aastat vangistust, kuus kuud kohe ära kanda, ülejäänu nelja aastase katseajaga

Riigile maksta saadud altkäemaks ligi 7000 eurot



Toomas Annus, Merko suuromanik

Süüdistus: altkäemaksu andmine

Küsitud karistus: 3 aastat vangistust, kuus kuud kohe ära kanda, ülejäänu kolme aastase katseajaga



Tarmo Pedjasaar, ettevõtja

Süüdistus: altkäemaksu andmine, altkäemaksu võtmisele kaasa aitamine

Küsitud karistus: 2,5 aastat vangistust, neli kuud kohe ära kanda, ülejäänu kolme aastase katseajaga, lahutatakse vahi all oldud 1 kuu ja 7 päeva



Einar Vettus, ettevõtja

Süüdistus: altkäemaksu andmine

Küsitud karistus: 2 aastat vangistust, kaks kuud kohe ära kanda, ülejäänu kolme aastase katseajaga, lahutatakse vahi all oldud 1 kuu ja 7 päeva



Tullio Liblik, ettevõtja

Süüdistus: altkäemaksu andmine

Küsitud karistus: 2,5 aastat vangistust, kolm kuud kohe ära kanda, ülejäänu kolme aastase katseajaga, lahutatakse vahi all oldud 3 päeva



Merko Ehitus (praeguse nimega Järvevana), börsifirma

Süüdistus: altkäemaksu andmine

Küsitud karistus: 1,6 miljonit eurot trahvi



Ester Tuiksoo, riigikogu liige

Süüdistus: altkäemaksu võtmine

Küsitud karistus: tingimisi1,5 aastat vangistust kolme aastase katseajaga

Riigile maksta saadud altkäemaks 2700 eurot



ELL Kinnisvara, Merko (Riverito) tütrafirma

Süüdistus: altkäemaksu andmine

Küsitud karistus: 128 000 eurot trahvi



Allikas: Postimees, prokuratuur

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar