pühapäev, 3. juuni 2012


Kagu-Eestile majanduslik eristaatus!


Olen seda ettepanekut toetanud alati, kuid viimase kümne aasta jooksul, mil ma Riigkogus olnud, pole ükski valitsus selle ideega kaasa läinud. Lisan samateemalise vastuse ajalehele „Võrumaa Teataja“, mis ilmus neljapäeval 31. mail.

Reporter Irja Tähismaa: Kas pooldate Kagu-Eestile arengu kiirendamiseks eritingimuste või soodustuste andmist ja miks?

Vastus:

Pooldan kahe käega Kagu-Eesti majandusliku arengu kiirendamiseks piirkonnale eritingimuste loomist või andmist. Seda kahel põhjusel: esiteks on piirkond pealinnast kaugel ja kogu teeninduspaketile lisanduvad Võru-, Valga- ja Põlvamaal suured transpordikulud. Teiseks on piirkonnas probleeme kõrge kvaliteediga tööjõu leidmisel.
Need eritingimused võiks olla: soodustused maksupoliitikas või siis riiklik toetus kohalikule ettevõtlusele. Riik võiks ka ise paar suurt ettevõtet Kagu-Eestis üle panna ja anda need siis mõnele erafirmast operaatorile hallata.

Kuid pean kahjuks lugejaid kurvastama, et neid eritingimusi ei tule. Neid ei tule nii kauaks, kuni praegune Reformierakonna ja IRLi koalitsioon võimu juures on. Riigikogu Maakomisjoni liikmena olen selle probleemiga kokku puutunud juba mitme põllumajanduse- ja regionaalministri ametisoleku ajal. Ükski minister pole ettepanekuid kuulda võtnud. Praegune koalitsioon on põhimõtteliselt eritingimuste vastane, sest maaelu areng või elu  säilitamine maal, ei kuulu selle koalitsiooni eelistuste hulka. Regionaalpoliitika ei kuulu samuti Ansipi valitsuse prioriteetide hulka. Kahjuks!

Lisan siia, et ka Euroopa Komisjon on mures Eesti regionaalpoliitika puudumise ja haldusreformi venimise pärast. Sellekohane ettekanne ilmus eelmise nädala keskel Euroopa Komisjoni raportis, milles kritiseeritakse Eesti regionaal- ja halduspoliitikat. Näiteks elab pooltes omavalitsustes alla 1800 inimese, mille tõttu on neil omavalitsustel raske täita neile pandud ülesandeid.      


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar