pühapäev, 18. märts 2012

Solidaarsus lööb Eestis lõkkele

Vastused ajalehe Võrumaa Teataja küsimustele:
Võru maakonna ajaleht Võrumaa teataja pöördus küsimusega. Mida andis õpetajate streik ühiskonnale. Vastused ilmusid 8. märtsi ajalehes Võrumaa Teataja.

Toimetuse küsimus:
1. Palun Teie seisukohta äsja toimunud õpetajate streigi osas - mida streik andis, kas ta tõi kasu või kahju ning millist?

Vastus: Kindlasti andis õpetajate streik ühiskonnale palju. Enam ei saa keegi öelda, et eestlased on tagasihoidlikud ja streikida ei julge. 16 000 õpetaja ja kümnete toetusstreikide tööseisak  oli muljetavaldav. Solidaarsus lõi lõpuks ka Eestis lõkkele ja jääb vaid oodata järgmisi meeleavaldusi töötajate õiguste kaitseks. Kindlasti ei jää tulemata ka  paar üldstreiki, nagu Euroopas kombeks. Asi läheb hulluks siis, kui ka 380 000 pensionäri tänavale tuleb ja koos töölkäijatega endale paremat pensioni nõudma hakkab. Arvatavasti lõpeb asi võimu pööramisega, sest järgmistel riigikogu valimistel ei hääleta enam ei sterikijad, nende toetajad, kui ka enamik pensionäre praeguse riigivõimu poolt.    

Toimetuse küsimus:
2. Kes veel võiks suurema palga nimel streikima hakata? Kui arvate, et mitte keegi, siis palun põhjendage, miks peaksid õpetajad ja teised alamakstud riigiteenistujad leppima nii madala palgaga nagu see neil praegu on.

Vastus: Streikima võivad hakata kõik need, kes seekord toetusstreikidel osalesid ja lisaks teised väikesepalgalised. Aga, et Eestis ongi enamik töövõtjaid ülekohtuselt madala palga saajad, siis streikima võivad hakata kõik, sulasteni välja. Kui läheb üldiseks palga nõudmiseks välja, siis ei aita enam ka töölt lahti laskmise ähvardused. Ega uusi töötajaid kusagilt juurde ähvardused. Valitsusest ootavad ees väga närvilised päevad, sest midagi tuleb ette võtta. Nii madalate palkadega, nii kõrge hinnatõusu juures,  ei saa Euroopa Liidu liikmesriigis enam jätkata. Eesti ettevõtluse tööviljakus on nii madal, et alustada tuleks ettevõtjate koolitamisest. Igal juhul on röövkapitalismi aeg eestis läbi ja riik vajab uusi juhte, kes ka rahva mure mõistaksid. Ansipi ja Ligi  ülbusega enam edasi minna pole võimalik.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar