laupäev, 8. veebruar 2014

Heimar Lenk: ERRi olümpiakajastust ei anna Venemaa telekanalite professionaalsusega võrreldagi

 (173)
                     
www.DELFI.ee
OLYMPICS-CEREMONY/
Foto: JIM YOUNG, REUTERS
Riigikogu keskerakondlasest liige ja ajakirjanik Heimar Lenk leiab, et rahvusringhäälingu kajastus Sotši olümpiamängude avatseremoonialt oli alla igasugust arvestust ning Vene meedia kajastus oli Eesti omast palju adekvaatsem.
Laupäevases rahvateenrite saates suutis Postimehe asetoimetaja Sulev Vedler rahvusliku ringhäälingu mainet küll pisut parandada, kui tunnistas Sotši teleülekande ning avatseremoonia head taset ja digilahenduste meisterlikkust. Kuid kokkuvõttes tundub, et 7. veebruari reede läheb meie tele- ja raadio ajakirjanduse ajalukku üsna halli leheküljena. See kinnitas, et rahvusringhäälingu professionaalne tase kipub vägisi langema.
Mind pani kirjutama proua Maire tänane kommentaar Vikerraadio laupäevase hommikusaate sisu kohta rahvusringhäälingu leheküljel: kas ERRis on tööl Kroonika ajakirjanikud? Või ongi ERR muutumas kollaseks, kirjutas proua Maire. Avatseremoonia kommenteerimine oli ajast ja arust, kommentaatorid ei jaganud välja, et kava oli üles ehitatud vene kultuurile ja selle sümbolitele, st muusika, arhitektuur, kirjandus, kunst, kuigi sellele andis vihje kava alguse aabits. Kuidas ajaloosündmused mõjutavad kultuuri. Vaat sellest oleks pidanud rääkima, aga see kava käis spordikommentaatoritele ilmselt üle mõistuse. Eriti paha oli kuulata Tarmo Tiislerit. See tema ütlus, et ilma Tšaikovskita ei saa ühtki kava teha, see oli lihtsalt labane. Kahju! Pärast avatseremooniat oli AKd lihtsalt piinlik vaadata. "Mis ERRs toimub?" küsis kommentaator.
Kahjuks tuleb tunnistada, et proua Mairel on õigus. Me ei saa tagantjärele üle kuulata talimängude avatseremoonia ülekannet Vikerraadios. Kui saaks, siis tõuseks vist kuulajate meelepaha kõrgele ja ihukarvad püsti. Seda ülekannet oli kuulata mitte vaid piinlik, vaid lausa häbi. Spordiajakirjankele, kes oma Venemaa ajaloo ja kultuuri mittetundmist eetris korduvalt tõestasid, oli appi kutsutud ajaloolane David Vseviov. Pole küll tema käest küsinud, kuid arvan, et seekordset otsesaatesse minekut teadlane kahetseb. Oleks stsenaarium käepärast, siis saaks staadionil toimuvat paremini kommenteerida, ohkas ajaloolane mikrofoni ees. Nii juhtuski, et Vseviovil jäi üle vaid kinnitada raadiokuulajaile, kui palju punast värvi laval on, et venelaste riietus kõige soojem ja nüüd tõuseb laps staadioni kohal õhku...
Raadiopoolsed reporterid Taavi Libe ja Joosep Susi ei olnud vist saateks üldse ette valmistanud. Vähemalt jäi selline mulje. Kommentaarid laval toimuva kohta panid kohati punastama. Isegi unes läbi ajaloo lendava tütarlapse nime ei suutnud saatejuhid algul kuulajaile öelda. Mulle meenutas see saade raadio otseülekannet uue balleti esietenduselt Estonias, kus kommentaatoriks on kutsutud noored jalgpallurid, kes suudavad kirjeldada vaid prožektorite valgusvihu mängu baleriinide jalgadel.
ETV teleülekanne oli paremal tasemel, eriti Lembitu Kuuse töö. Ta vähemalt teadis, millest räägib. Tema kauaegne kogemus ja Venemaa tundmine tulid appi. Võistkondade tutvustamine läks nii raadio- kui telemeestel lihtsamalt, sest tekstid anti ju korraldajate poolt ette. Mina kasutasin jälle vana nippi ja vaatasin vahepeal Soome Televisiooni ja keerasin ka Vene kanalite peale. Nii sain lõpuks teada, mis Sotšis toimus.
„Aktuaalne kaamera“ mõjus pärast värvirikast ja efektset ülekannet Venemaalt nagu kohaliku rahvamaja isetegevuslaste ootamatu sattumine telestuudiosse. Ikka seesama soigumine, mis kestnud ETV eetris nädalaid, et kui halvasti Sotši mängud ikka ette valmistati. Endine Venemaa korrespondent Krister Paris löödi tanki ja pidi suurt meelehärmi väljendama selle üle, mitu puud ja põõsast Krasnaja Poljana kandis maha võeti ja kui palju inimesi kodust välja aeti.
Minu käest on palju kordi küsitud, et miks peab Venemaast vaid halba rääkima ja naabrite solgiämbris siblima? Ma pole sellele küsimusele ka ise vastust saanud. Kes sunnib meie korrespondente ja toimetajaid Venemaalt vaid halba otsima? Mulle tundub, et alati pole mõtet seda teha. Arvan, et peaminister Andrus Ansip vippide tribüünil sümboliseeris õiget hoiakut tuleviku tarvis.
Sotši olümpiamängude avatseremoonia ülekanne tõestas Venemaa televisiooni kõrget professionaalsust ja meie otselülitus näitas, mis tasemele meie tele-ja raadioajakirjandus tõusta suudab. Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach ütles oma avakõnes otse, et Venemaa tegi mängude ettevalmistamisel ära uskumatult suure töö ja tal kulus selleks hoopis vähem aega kui varemate mängude korraldajail.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar