teisipäev, 24. jaanuar 2012

Kuhu jäi ilutulestik?

Õigemini küll skandaal ilutulestiku ümber? Alles ta lahvatas. Keskerakonna peasekretärist Priit Toobalist sai üleöö kurjategija, kes justkui kauples oma rahvasaadiku mõjuvõimuga ja tellis ühelt Võru padrunipoisilt Tallinna kultuuripealinna tarvis ilutulestikke. Lahti päästeti Tallinnast Viljandini ulatuv mastaabne politseioperatsioon, mis lubas Kapol siseneda ka Eesti Keskerakonna peakorterisse Toompeal ja seal põhjaliku läbiotsimise korraldada. Mis kaasa võeti, pole tänaseni peale ühe kirjavahetuse täpselt teada.

Mõjuvõimu afäär ei pidanud vett

Küll teame täpselt seda, et pärast erakonna büroo puistamist hakkas mõjuvõimu afäär alla käima. Tõendeid nappis ja need lükati asjaosaliste poolt ümber. Lugu jäi kohe nii vaikseks, et president isiklikult pidi sekkuma ja prokuratuurile asjast meelde tuletama. 

"Tegemist on äärmiselt erandliku olukorraga - parlamendierakonna peakontor otsiti läbi, riigikogu kahe liikme kodud otsiti läbi ja nende kohale on tõstetud kriminaalkuriteo kahtlustus. Ootan, et riigiprokuratuur selgitaks seda kõike võimalikult kiiresti ja ammendavalt, mis aitaks avalikkusel mõista, mis ja miks toimub,“ pöördus president Ilves Delfi portaali uudistes uurimise neljanda päeva lõunatunnil avalikkuse poole.

Selle peale läkitas prokuratuur avalikkusele mõned uued üksikasjad, mis said aga taas ümber lükatud ja selgus, et Võrumaa pommionu ilutulestikud polnudki kultuuripealinna projektiga seotud ehk polnud ka mõjuvõimu kuritarvitamist. Toobali ja Tuiksoo tagasiastumist riigikogust nõuti aga edasi. Vägisi jäi mulje, et ilutlestiku skandaali vajati vaid võtmeks, millega keskerakonna büroo ust avada.
 

Elamislubade skandaal soikus

Enam ei räägitud ka Kapo juhtivametniku Indrek Põderi afäärist. Mehest, kelle sõpradeks olid maffiabossid Ploom ehk Sliva ja Vanake Hassan ning, kes laialdaste sidemetega Venemaa ja Balti riikide allmaailmas otseselt Eesti huvisid võis kahjustada.

IRLi elamislubade skandaal, mille käigus partesõdurid Raudne, Stelmach, Kabrits sadakond vene mafioosot Eestisse äri ajama smuugeldasid ja neile ka Shengeni ukse avasid, hakkas rahval ununema. Sise- ja majandusminister, kelle teadmata vaevalt sadu kahtlase väärtusega elamislubasid vormistada sai, tagasi astuda ei kavatsenud.   

Venekeelsele Delfile antud videointervjuus elamislubade ja poliitilise vastutuse kohta ütles peaminister Andrus Ansip, et kuritegusid sooritatakse iga päev ning ta ei näe põhjust, miks väärt poliitikud seetõttu tagasi astuma peaksid. Ansip tuletas meelde, et elamislubadega sahkerdati ka Lätis ja Rootsis. Kadriorg, kust Venemaa suunas üsna sagedasti ärevaid avaldusi tulnud, vaikis nii kapolase Põderi kui elamislubade skandaali ajal, nagu haud.

 Keskerakonnast vaja lahti saada!

Näinud lähedalt nii ilutulestiku kui kirjavahetuse skandaale, poliitilisi traagelniite nende ümber, võin järeldada vaid ühte. Keskerakonnast on valitseval eliidil kavas lahti saada. Ei suuda valitsusparteid enam kaua kannatada olukorda, kus riigikassa kokku kuivamise taustal õitseb pealinn Tallinn Savisaare käe all nagu oaas. Hiilgavalt saadi hakkama kultuuripealinna projektiga, rahaliselt toetatakse vanainimesi ja vaeseid, nüüd pakutakse veel tasuta transporti ka. Stenbocki maja ei saa sellega enam leppida, et terve kolmandik riigi rahast on Tallinnas ja seda kamandab võitmatu Edgar Savisaar.

Kuidas on võimalik, et pealinnal on oma tugevad ajalehed, millega peavoolu meediale vastu panna? Ennekuulmatu, et Savisaar omaenda pressikeskuses ootamatuid pressikonverentse annab ja need linna televisiooni kaudu üle kogu Eesti paisatakse. Lisaks on Tallinnal ka oma politsei. Tallinn ja Edgar on liiga võimsaks saanud!

Kui mugav oleks riiki juhtida, kui vaid kaks poliitilist jõudu jääksid. Ühelt poolt IRL koos oravapoistega ja teiselt poolt sotsid. Tasakaal missugune! Euroopale saaks demonstreerida näilist võitlust parem- ja vasakpoolsuse vahel, kuid tähtsate seaduseelnõude puhul suudaksid mõlemad pooled edukalt kokku leppida. Keskerakonda poleksi vaja. Muudkui segab oma kõrgete hindade ja madalate palkade jutuga. Siit ka vussi läinud ilutulestiku- ja kahtlane elektroonilise kirjavahetuse skandaal.            

Olles isVen Venekeelsele Delfile antud videointervjuus elamislubade ja poliitilise vastutuse kohta ütles peaminister Andrus Ansip, et kuritegusid sooritatakse iga päev ning ta ei näe põhjust, miks väärt poliitikud seetõttu tagasi astuma peaksid. Ansip tuletas meelde, et elamislubadega sahkerdati ka Lätis ja Rootsis. ekeelsele Delfile antud videointervjuus elamislubade ja poliitilise vastutuse kohta ütles peaminister Andrus Ansip, et kuritegusid sooritatakse iga päev ning ta ei näe põhjust, miks väärt poliitikud seetõttu tagasi astuma peaksid. Ansip tuletas meelde, et elamislubadega sahkerdati ka Lätis ja Rootsis.  




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar