teisipäev, 11. oktoober 2011

Lõpuks Eestis ka ausad valimised!

 

Tõepoolest vahva, et ükskord jõudsime ära oodata ühe riigiasutuse juhi ausa valimise. Alalõpmata on taoliste hääletamiste puhul läbinähtavaid petuskeeme ja pärastisi parastamisi, et tehti sohki jne. Oleme sellega täiesti harjunud. Kui meenutada president Meri aegseid pangajuhi valimisi, siis erinevad need tänasega võrreldes nagu öö ja päev.
Tuletagem meelde kuidas Vahur Kraft ametist maha võeti, talle miljon krooni lahkumise hüvitist maksti ja siis hiljem Kadrioru käsul samale kohale tagasi „valiti“. Vahepeal ametisse pandud pangajuht ja TPI majandusteaduskonna teadurist rahandusspetsialist Ventsel astus omal soovil ametist tagasi, olnud seal vaid 3 päeva. Siis liikusid kuulujutud, et Eesti pangas on nii mustad asjad, mida keegi ei tohi näha ja seepäarst astus Lennart ise vahele ning pani Krafti ametisse tagasi. Õnneks läks seekord asi läbipaistvamalt. Kindlasti on Hansson parem pangajuht, kui oleks Jürgen Ligi olnud. 

Eesti Panga nõukogu valis teisipäeval keskpanga järgmise presidendi kandidaadiks Ardo Hanssoni. Kaheksa liikmega nõukogus toimunud salajastel valimistel sai Hansson 5 häält ja teisena lõppvooru pääsenud Andres Sutt 3 häält, teatas Eesti Pank.
Hansson peab läbima kuni kolm kuud kestva kaitsepolitsei julgeolekukontrolli. Seejärel tutvub nõukogu kogutud andmetega ja saab teha riigi presidendile ettepaneku nimetada Hansson keskpanga presidendi ametisse.
 
Hansson juhib Maailmapanga majanduspoliitika osakonna tööd Hiinas. Alates 1998. aastast Maailmapangas töötav Hansson on lisaks Hiinale töötanud Ida-Euroopa ja Balkani riikidega. Ta oli Eesti Panga nõukogu liige aastail 1993–1998, Eesti peaministri majandusnõunik aastail 1992–1995 ja 1997 ning välisministeeriumi nõunik aastail 1991–1992. Hansson oli ka Eesti krooni rahareformi juhtinud rahareformi komitee liige. Varasemalt on ta töötanud mitme maineka ülikooli juures. Ta on avaldanud arvukalt majanduspoliitilisi artikleid. Ardo Hanssonil on Harvardi ülikooli majandusteaduse doktorikraad.

Keskpanga presidendi võimalike kandidaatidena seadsid nõukogu liikmed septembri alguses toimunud koosolekul üles Ardo Hanssoni, Jürgen Ligi, Andres Suti ja Andres Tupitsa. Nõukogu koosolekul toimunud hääletuste tulemusel pääsesid lõppvooru Hansson ja Sutt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar