teisipäev, 22. mai 2012








Kuhu jäi presidendi esinemine TVs?


Kui Kapo poolt Keskerakonna bürood tuuseldati, siis ilmus president Ilves juba varaõhtul ootamatult teleekraanile ning hüüdis, et moraal ja Eesti riik on hädaohus.  
Tänase Reformierakonna „musta raha skandaalile“ reageeris president Ilves üksnes lahja avaldusega. Ometi on tegemist äärmiselt tõsise asjaga, kui erakonna liige süüdistab partei peasekretäri ja tänast justiitsministrit ebaseadusliku rahalise annetuse küsimisel. Kristen Michal oleks minu meelest pidanud kohe asja põhjalikult selgitama, kuid tema kukkus Silver Meikarit süüdistama valetamises.

Jääme ootama, kumb siis prokuratuurilt ametliku süüdistuse saab. Vaevalt küll, et vabariigi justiitsminister. Kui Ansip ütleb, et tema usub ministrit, siis minu usun jälle Meikarit. Tal pole põhjust sellist valet välja mõelda, mis igati tõepärane tundub olevat. Oravapartei ainult raha tegemisega ju tegelebki ja Meikari skeem oleks neile väga iseloomulik.

Kõige rohkem huvitab mind asja juures see, kui kaugele meedia peaministri partei skandaaliga minna julgeb. Varasemale kogemusele toetudes julgen arvata, et asi kustub kui vette visatud tuline süsi. Kuid kõik on võimalik. Asjad mustade tehingutega poliitikas on läinud liiga kaugele ja selles osas on liidriroll oravate käes. Äkki leidub nüüd mõni aus uurija, kes asjale punkti paneks. 
 

Lisan presidendi teksti:



President Ilves: meie riigi tuleviku huvides tuleb välja selgitada, kas varjatud rahastamine leidis aset või mitte
 www.DELFI.ee
22. mai 2012 15:50

President Toomas Hendrik Ilves ütles Reformierakonna ümber lahvatanud rahaskandaali kommenteerides, et riigi tuleviku, demokraatia tervise ja poliitikute usaldusväärsuse huvides tuleb välja selgitada, kas Silver Meikari kirjeldatud sündmused on sellisel kujul aset leidnud.
 

"Oleme viimastel aastatel olnud korduvalt tunnistajaiks juhtumeile, kus keeldude ja piirangute näilisus ning otsese heidutuse puudumine erakondade rahastamise ja mõjuvõimuga kauplemise õiguslikes regulatsioonides on soodustanud kõikvõimalikke JOKK-skeeme, soosinud parteideülest ringkäendust, korrumpeerinud avalikku otsuseruumi ning õõnestanud koos sellega Eesti rahva usku meie esindusdemokraatiasse," ütles Ilves saadetud teates.

Endine riigikogu liige Silver Meikar on avalikult rääkinud Reformierakonna väidetava varjatud rahastamise skeemist. "Meie riigi tuleviku, demokraatia tervise ja poliitikute usaldusväärsuse huvides tuleb välja selgitada, kas kirjeldatud sündmused on sellisel kujul aset leidnud," oli Ilves kindel.

President leiab, et just praegu käib ühiskonnas elav diskussioon ettepaneku üle hakata riigieelarvest täiendavalt rahastama erakondlikke sihtasutusi ning seda ideed näib toetavat peaaegu täielik maailmavaate piire ületav parteiline konsensus.

"Kahetsusväärsel kombel pole ma täheldanud samasugust erakonnaülest teotahet ja üksmeelt, kui parteide rahastamise piiramise või tingimuste karmistamise ideedega on välja tulnud sõltumatud eksperdid, rahastamise õiguspärasust kontrolliva erikomisjoni liikmed ning kodanikuühiskonna esindajad," ütles Ilves ja lisas, et "seesuguse topeltmoraali taunimine on meie kohus ning poliitilise kultuuri paranemise vältimatu eeldus."
























Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar