teisipäev, 30. august 2011

Kas poliitilist eliiti hävitatakes teadlikult?



Hiljuti meedias avalikustatud Wikileaksi materjale lugedes taoline mulje jääb.
30. augustil  refereeris ajakirjandus senis salajast dokumenti, milles USA saatkond Tallinnas ütleb järgmist: "Isegi peavooluerakondadesse kuuluvad vene keelt rääkivad poliitikud näevad kohalike vene erakondade nõrkuse taga valitsuse vandenõud.“ Tsitaadi autoriks on Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur Eestis Karen Decker ja see pärineb 2008. aasta juulis tehtud ettekandest, mille Wikileaks nüüd avalikustas.


Reformierakondlane Sergei Ivanov süüdistas 2007. aastal kaitsepolitseid selles, et 90. alguses hävitas see teadlikult vene eliiti. "Sergei Ivanov, koalitsiooni juhterakonna Reformierakonna etnilisest venelasest liige, süüdistas, et varastel 90. aastatel KAPO eesmärgipäraselt "hävitas" Vene eliiti hirmust, et Venemaa kasutab neid mõju saavutamiseks," seisab USA saatkonna dokumendis.
 

Kui nüüd vähegi pea tööle panna ja paralleele tõmmata, võib ameeriklaste toodud analüüsi abil seletada ka mastaabset kampaaniat Eesti Keskerakonna ja tema esimehe Edgar Savisaare vastu. See kestab juba teist aastakümmet ja viiakse põhiliselt ellu peavoolu meedia kaasabil. Ei möödu vist ühtegi päeva, et mõni internetiportaal või ajaleht ei tooks ära mõnda negatiivset uudist või arvamusavaldust keskmeeste ja nende esimehe tegevuse kohta. Aegajalt kutsutakse ellu mõni suurem operatsioon nagu lindi-või kirikuraha skandaal, mis peanuks parteijuhi autoriteedi lõplikult murdma. Siiani pole seda suudetud, sest ei lindistamise ega raha küsimise fakte pole avalikkusele suudetud esitada. Küll on läinud korda kahjustada erakonna mainet.
 

Parafraseerides ettekannet vene eliidi hävitamisest võime tulevikus ehk lugeda analoogset välismaale saadetud raportit ka keskerakonna tasalülitamise mehhanismi kohta: isegi peavooluerakondadesse kuuluvad poliitikud näevad Eesti Keskerakonna kui riigi suurima opositsioonijõu poliitiliselt areenilt tõrjumise taga valitsuse vandenõud.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar