reede, 12. september 2014





President Obama ja luuraja Kohvri tähendus

Ajalehe Võrumaa Teataja küsimused:

1. Kuidas hindate Obama visiiti Eestisse?
2. Kas usute Obama tõotust, et vajadusel tullakse Eestile appi nüüd ja kohe? Mil moel see abi saabub?
3. Mida tähendab Eesti jaoks kaitsepolitseiniku vahistamine Luhamaa piiripunkti lähedal?

1. Sellele visiidile on ülivõrretes kõrge hinnangu andnud juba  Eesti poliitikud ja ajakirjanikud. Väikeriikide puhul alati nii, et kui maailma mõne superriigi juht neid külastab, aga seda juhtub harva, tehakse visiidist meeletu meediasündmus. Nii juhtus ka ka seekord. Ise arvan ma, et Tallinna külastamine enne NATO suurkohtumist, oli ennekõike tarvilik Obamale endale. Tema valitsemine on olnud suhteliselt ilmetu, eriti välispoliitika osas. Alates Liibüast ja Iraagist ning lõpetades Egiptuse ja Afganistaniga on teda tabanud üks ebaõnn teise järel. Süürias kaotas ta Venemaa välispoliitikale, kui oli sunnitud järele andma keemilise relva hävitamise programmile, mille venelased välja pakkusid. Pärast seda kaotust pöördusid pilgud Ukraina poole, kuid seal kohtati taas Putini ägedat vastupanu. Nii on Obamat saatnud mitmed välispoliitilised kaotused, mille eest on juba soovitatud temalt isegi Nobeli rahupreemia tagasi küsida. Obama ajal on rahu maailmas unustatud. Nii panustab ta nüüd energiliselt NATO poliitikale Euroopas ja Balti maades. Tallinna sõit aitas tal oma mainet parandada. Meie jaoks oli visiit aga väga vajalik ja kasulik. Nii, et tänagem Obamat ja ärevat rahvusvahelist olukorda. Eks Eesti ole ikka oma saatust saanud kujundada siis, kui suurriikides käib sõda.

2. Isiklikult ma ei usu, et Baltikumi pärast maailmasõda alustataks. Suurriikidele on praegu Aasia ja Aafrika tähtsamad kui Euroopa. Kuigi Ukraina pole  NATO riik, kuid selgelt praegu USA huvisfääris asub, pole ameeriklased talle sõjalist abi pakkunud. Ehkki Kiiev korduvalt palunud on.

3. Mida vahejuhtum Luhamaa piiripunkti lähedal tähendab, näitab tulevik. Selge on see, et ilma kahepoolselt kokku lepitud ja maha märgistatud riigipiirita on üsna keerukas eksisteerida. Eks Võrumaa rahvas tea isegi ja nüüd kinnitasid ka telemeeste reportaažid Meremäe vallast, et piir on üsna vaba ja seda metsavahel ületada pole teab, mis kunst. Kas ka tankidele?

Vastused ilmusid 11. septembri Võrumaa Teatajas